Gönderen Konu: [Çözüldü] İlginç Şifre ve Yetki Sorunu  (Okunma sayısı 9261 defa)

Çevrimdışı ckutukcu

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint 16 Cinnamon
[Çözüldü] İlginç Şifre ve Yetki Sorunu
« : 13 Mayıs 2014, 10:41:40 »
Merhaba,
Konu güvenlik ile ilgili olduğundan bu bölüme yazmayı uygun gördüm. Yanlış bir bölüm ise kusura bakmayın.

Mint ile sistem kurdum ve bir adet kullanıcım var. Bu kullanıcının şifresini 12345678 yaptım.
Ayrıca root'a da şifre verdim. Onun şifresi 2.

Konsol'dan su komutunu verdiğimde normalde 2 ile girebiliyorum ve 12345678 şifresi burada işe yaramıyor.
Ancak herhangi bir klasör'e sağ tıklayıp "Root olarak aç" dediğimde sadece 12345678 şifresi ile girebiliyorum. Bildiğim kadarıyla 2 ile giriş yapabilmem gerekiyordu.

Root ve su olayını tam anlayamadım. "Root olarak aç" özelliği su komutundaki root'tan farklı mı yoksa çeviri hatası mı var?
Anlayan birisi açıklayabilirse sevinirim.
« Son Düzenleme: 14 Mayıs 2014, 09:18:58 Gönderen: ckutukcu »

Çevrimdışı kental

• Çaylak Penguen
  • **
  • Can sıkıntısı işte. Bir dala tutunamadık.
    • Kişisel Blog
  • Dağıtım: Linux Mint Cinnamon 18.1 64 Bit
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: ATI HD4850
  • İşlemci: Core 2 Quad
Ynt: İlginç Şifre ve Yetki Sorunu
« Yanıtla #1 : 13 Mayıs 2014, 12:06:41 »
Root olarak aç işlemi sudo komutuyla aynı şey aslında. Pencereyi kapatıp tekrar açtığınızda yeniden şifre girmeniz gerekecektir.

Fakat sisteme root olarak girseydiniz yaptığınız her işlem root yetkisinde olacaktır ve şifre istemeyecektir.

Çevrimdışı ckutukcu

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 13 Mayıs 2014, 13:09:28 »
Root olarak aç işlemi sudo komutuyla aynı şey aslında. Pencereyi kapatıp tekrar açtığınızda yeniden şifre girmeniz gerekecektir.

Fakat sisteme root olarak girseydiniz yaptığınız her işlem root yetkisinde olacaktır ve şifre istemeyecektir.

Ama şöyle bir sorun var. Ben "root olarak aç" dediğimde root şifresiyle değil kullanıcı şifresi ile devam edebiliyorum.
Su komutunu ise root şifresi açıyor.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 13 Mayıs 2014, 14:12:11 »
Aslında "root olarak aç" ifadesi dediğiniz gibi bu özellik ile tam olarak örtüşmüyor. Dosya Yöneticisini içerik menüsündeki bu ifade ile açtığınızda aslında aşağıdaki komutun karşılığı uygulanmış oluyor.

Kod: [Seç]
gksudo nemo /dizin/adresi/
Siz root şifresini değiştirdiğinizde özetle su komutunun da şifresini değiştirmiş oldunuz. Ama kullanıcınız aslında yönetici haklarına sahipti ve sudo grubunu da üyeydi. Buradaki 12345678 şifresi ile sudo komutunun şifresi, 2 şifresi ile su komutunun şifresi belirlenmiş oldu kısaca. İçerik menüsündeki özellik aşağıdakine benzer bir komuta karşılık gelecek düzenlenmiş olsaydı bahsedilen karışıklık yaşanmazdı sanırım.

gksu nemo /dizin/adresi/
Ama ilgili çevirinin orjinali "Open as Root" olduğu için çevirisi de "Root Olarak Aç" şeklinde yapılmış. Bu durumda çeviriyi "Yönetici haklarıyla aç" şeklinde değiştirmek anlamsal karışılıkların önüne geçebilir.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı ckutukcu

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 13 Mayıs 2014, 16:10:54 »
gksudo gedit ya da
gksu gedit komutunu çalıştırdığımda benden şifre istiyor ama root şifresini değil, normal kullanıcı şifresini soruyor.
Burada benden root şifresini istemesi gerekmiyor mu?

Linux'ta çok basit bir şeyi ne kadar karmaşıklaştırmışlar :)

« Son Düzenleme: 13 Mayıs 2014, 16:40:48 Gönderen: ckutukcu »

Çevrimdışı kental

• Çaylak Penguen
  • **
    • Kişisel Blog
« Yanıtla #5 : 13 Mayıs 2014, 16:52:56 »
Hiç bu kadar kafa yormamıştım :D . İlk mesajımda dediğim gibi sen yönetim haklarına sahipsin ama root kişi değilsin. Bu nedenle senden her işlemde senin şifreni istiyor. İşlemini sonlandırdığında ise eski haline dönüyor. Şifre gerektiren bir işlemde tekrar şifreni istiyor.

"Su" olayı ise normal kullanıcı girişi yapmışken Root'un "ben geldim, yönetimi ben devralıyorum" demesi gibi birşey. Komutu girdikten sonra işlemden çıkana kadar şifre istemeden işlem yapıyor.

Bir örnek vereyim.
--Uçbirime "synaptic" yazdığınızda "Yönetim hakları olmadan başlatılıyor." ibaresi çıkıyor ve müdahale edemeyeceğin bir şekilde açılıyor.
--"sudo synaptic" yazdığımızda yönetim hakkımız olduğundan kendi şifremizi yazıyoruz ve programı çalıştırabiliyoruz. İşlem de yapabiliyoruz.
--Önce "su" komutu ile  (root şifresi ile) root olduğumuzu ispat etikten sonra "synaptic" yazıyoruz ve artık şifre girmeden direk olarak çalıştırabiliyoruz. Uçbirimi kapatana kadar yazdığımız her komut şifresiz olarak çalışacaktır.

Yönetici grubunun üyesi olmayan birisi bende yok ama tahminimce şifre gerektiren konularda hata ile karşılaşıcaktır. Bunu dilerseniz kullanıcı hesaplarından yeni bir misafir oturumu oluşturarak deneyebilirsiniz. Sonucu kendiniz görmüş olursunuz.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #6 : 13 Mayıs 2014, 16:56:17 »
Siz root şifresini aşağıdaki komut ile mi değiştirdiniz?

sudo passwd root

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı ckutukcu

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #7 : 13 Mayıs 2014, 17:10:56 »
Peki ben yönetici yetkilerine sahibim, tekrar benden şifre istemesi normal mi? Yani oturum açarken şifreyi girdim. E zaten şifreyi biliyorum neden yine şifre isteniyor?

Yani mantık'en böyle olması gerekmiyor mu? yoksa "daha fazla güvenlik diye birde root hesabı oluşturalım, yönetici yetkisine sahip bir kullanıcının şifresini bulurlar tüm sistemi ele geçirmesinler, root yedekte olsun zaten şifresi farklı" diye mi düşünmüşler?

@Butterfly;

evet o komut ile değiştirdim.
« Son Düzenleme: 13 Mayıs 2014, 17:20:33 Gönderen: ckutukcu »

Çevrimdışı kental

• Çaylak Penguen
  • **
    • Kişisel Blog
« Yanıtla #8 : 13 Mayıs 2014, 17:43:17 »
Yetkilere sahip olsan da root kişi değilsin. Bu nedenle her seferinde sana şifreni soracaktır. "Linux'un temeli kullanıcı hesabı ve şifresiyle kurulmuştur. Engellenemez, engellense bile birçok sorun çıkacaktır." yorumunu okumuştum biryerde.

Yani temelde Linux root üzerine kuruludur. Sonradan kullanıcı eklersiniz ve bu hesabı yetkilendirirsiniz. Sadece size özel bir bilgisayar olmadığını ve birçok kişinin kullandığı bir bilgisayar olduğunu düşünün. Müdür kişi root, çalışanlar ise kullanıcılar olur.

Umarım yeterince bilgilendirebilmişimdir. Hasta halimle ancak bu kadar kafam çalışıyor :D :D

Çevrimdışı ckutukcu

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #9 : 13 Mayıs 2014, 17:55:13 »
Çok teşekkür ederim. Şimdi kullanıcı mantığını daha iyi anladım.

Ben o sorduğu şifreyi (root yazdığından) root şifresini sanıyor ve hata alıyordum. Halbu ki "çalıştırmak/kurmak istiyorsun ama root yetkisine de sahipsen yaparız, önce kendi şifreni gir eğer root yetkin varsa yaparız" demek istiyormuş :)

Yardımlarınız için;

kental ve Butterfly çok teşekkür ederim.

Linux başka bir dünyaymış öğrenmek zor olacak :(

Çevrimdışı kental

• Çaylak Penguen
  • **
    • Kişisel Blog
« Yanıtla #10 : 13 Mayıs 2014, 18:19:39 »
Rica ederim. Bir nebze bilgilendirebildiysem ne mutlu bana. Linux aslında çok zor değil. Gerçi ben de birkaç aylık bir mevzuyum :). Normalde Windowstan farkı yok. Sadece işleyiş biçimini kavramak gerekiyor.

Dilerseniz şu kitabı fırsat buldukça inceleyin. Sistemi kavramanıza yardımcı olacaktır.
http://yadi.sk/d/1flO_dVcQ76Rr

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #11 : 13 Mayıs 2014, 18:30:09 »
@ckutukcu, kafanızdaki sorular cevap bulduysa konu başlığını düzenleyip [Çözüldü] etiketi eklerseniz, bizde konuyu kilitleyebiliriz.

Çevrimdışı ckutukcu

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #12 : 14 Mayıs 2014, 09:16:06 »
Rica ederim. Bir nebze bilgilendirebildiysem ne mutlu bana. Linux aslında çok zor değil. Gerçi ben de birkaç aylık bir mevzuyum :). Normalde Windowstan farkı yok. Sadece işleyiş biçimini kavramak gerekiyor.

Dilerseniz şu kitabı fırsat buldukça inceleyin. Sistemi kavramanıza yardımcı olacaktır.
http://yadi.sk/d/1flO_dVcQ76Rr

Windows a aşina olduğumdan linux bana farklı geliyor :)
Ayrıca dosya için çok teşekkür ederim.