Gönderen Konu: Mac adresinin herkese açık paylaşımı güvenlik riskine neden olur mu?  (Okunma sayısı 4789 defa)

Çevrimdışı AderAndro

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: ZorinOS 15
Merhaba arkadaşlar, Ubuntu 16.04 ve Mint kullanıyorum. Ubuntu'da sürekli olarak internet bağlantısının kesilmesi sorununu yaşadığım için Ubuntu foruma sorunumu anlatan bir başlık açtım. Başlık açmadan önce benden bazı çıktılar istendi. Ancak bu çıktıların içinde mac adresi, modem serial'i gibi bilgilerde vardı. Aklıma takıldı, bu bilgilerin herkese açık bir şekilde paylaşılması ne kadar doğrudur? Herhangi bir güvenlik riskine neden olur mu?

Ubuntu forumda ne başlığıma nede gönderdiğim özel mesaja yanıt gelmediği için burada sorayım dedim.
« Son Düzenleme: 01 Haziran 2017, 01:35:43 Gönderen: AderAndro »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Sadece özel bir bilginizi paylaşmış olursnuz, inernet üzerinden güvenlik riskine sebep olup olacağını sanmıyorum. Ama MAC adresi yazılımsal olarak klonlanabilir, böyle bir şey olursa ne tür sorunlar yaşayabileceğinizi kestirmek zor. Örneğin MAC adresinizi yazılımsal olarak klonlayarak kullanan birisi, MAC adresinin kaydını tutabilen yerel bir ağda bir şeyler yapabilir ve sonucunda sizin başınıza bir şey gelir mi kestirmek zor. Bunun düşük bir olasılık olduğunu söylenebilir.

İsterseniz içinizin rahat olması açısından paylaştığınız çıktılardan MAC adresini silebilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı AderAndro

• Yeni Penguen
  • *
Teşekkür ederim yanıtınız için. Benim en büyük kaygım bilgisayarıma sızma gibi bir şeyin olup olmayacağıydı. İnternet üzerindeki araştırmalarımda böyle bir şeyin olamayacağı söyleniyordu. Yalnız özel bir bilgimiz ise Ubuntu forumda bunun istenmesi bir ihmalkârlık bence. Sonuçta sadece ben değil, yüzlerce insan orada bu kritik bilgisini paylaşıyor.

Başlığı açtıktan 2 gün sonra çıktıları sildim, zaten yanıtta gelmemişti. Artık kimsenin mac adresini kopyalamamış olmasını dilemekten başka seçeneğim yok. :)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Dilerseniz Ubuntu'daki sorun için aşağıdaki komutların çıktılarını paylaşarak buradaki bölümde konu açabilirsiniz.

[warning] Ağ / Internet / Network ile İlgili Sorularda Verilmesi Gereken Çıktılar[/warning]

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı mehmethanifi

• Kıdemli Penguen
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon & Mate & Xfce
  • Grafik Kartı: atı radeon
  • İşlemci: i5
Merhaba Ek olarak,
Mac adresinizin yerel ağ dışında başka birisi tarafından bilinmesi, klonlanması güvenlik ile ilgili sizin açınızdan bir risk yada tehdit oluşturmaz.
Yerel ağda şöyle bir durum olur. Bir şirkette internet erişim izinleri ip->mac eşleştirmesi yapılarak veriliyorsa ve x mac ip adresine sahip birinin her yere erişimi varsa, siz de bunu biliyorsanız o mac adresini klonlayıp dhcp sunucuda mac adresine rezerve edilmiş ip'yi alıp internete erişim sağlayabilirsiniz. Bunun gibi durumlar olabilir. Tabi diğer bilgisayarın kapalı olması ip çakışması vs bu konulara değinmiyorum.

Teşekkürler.
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2017, 13:50:37 Gönderen: mehmethanifi »
Önemli Olan Sevgi Saygı Anlayış

Çevrimdışı AderAndro

• Yeni Penguen
  • *
Dilerseniz Ubuntu'daki sorun için aşağıdaki komutların çıktılarını paylaşarak buradaki bölümde konu açabilirsiniz.

[warning] Ağ / Internet / Network ile İlgili Sorularda Verilmesi Gereken Çıktılar[/warning]

Merhaba, sorun hakkında araştırmalar yapıyorum ve çözmek için uğraşıyorum. Şu günlerde gelen ağ güncellemesinden mi yoksa benim yaptığım birkaç ayardan mı bilmiyorum, sorun daha az tekrarlamaya başladı. Son günlerde her 2-3 dakikada bir gitmek yerine bir günlük kullanımda 3 kesinti yaşadım. Eğer ki sorunu çözemezsem ya farklı bir işletim sistemi arayışına gireceğim ya da başlık açacağım. İlginiz ve açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.

Merhaba Ek olarak,
Mac adresinizin yerel ağ dışında başka birisi tarafından bilinmesi, klonlanması güvenlik ile ilgili sizin açınızdan bir risk yada tehdit oluşturmaz.
Yerel ağda şöyle bir durum olur. Bir şirkette internet erişim izinleri ip->mac eşleştirmesi yapılarak veriliyorsa ve x mac ip adresine sahip birinin her yere erişimi varsa, siz de bunu biliyorsanız o mac adresini klonlayıp dhcp sunucuda mac adresine rezerve edilmiş ip'yi alıp internete erişim sağlayabilirsiniz. Bunun gibi durumlar olabilir. Tabi diğer bilgisayarın kapalı olması ip çakışması vs bu konulara değinmiyorum.

Teşekkürler.

Buradan anladığım kadarıyla Ubuntu Forum'da mac adresimin paylaşılması benim ''bilgisayarımda'' veya ''internetimde'' bir güvenlik riski oluşturmuyor. Ancak ağımın çevresindeki bir kişi benim mac ve ip adresimi bilerek benim internetime bağlanabilme şansına sahip mi oluyor? Bu konulardaki acemiliğimden dolayı tam anlayamamış olabilirim. Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ediyorum.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Yerel IP adresinizi ve MAC adresinizi bilen birisinin güvenlik riski oluşturma olasılığı, ancak modeminize erişim sağladığında olabilir. Bunun haricinde bir risk teşkil edeceğini sanmıyorum. Modeminize erişildiği senaryosuna göre; yerel IP adresiniz bilinse bile, sisteminize erişmeyi deneyerek başarılı olacak birisiniz oldukça yetenekli olması gerektiğini düşünüyorum. Bunların sadece teknik olarak olasılık olduğunu söylerebilirim, pratikde sorun yaşama olasılığınız çok düşük.

Çevrimdışı AderAndro

• Yeni Penguen
  • *
Yanıtlarınız için çok teşekkür ediyorum. Aklımdaki birçok soruyu cevapladınız. :)