Gönderen Konu: Mint 16 ve Ubuntu  (Okunma sayısı 14520 defa)

Çevrimdışı murat889

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 18 Sarah
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: MSI GeForce 3GB GTX1060 192 Bit
  • İşlemci: Intel i5 6500K 3.5 Ghz
Mint 16 ve Ubuntu
« : 25 Mayıs 2014, 15:19:17 »
Merhabalar,

Windowsu bırakıp Linux kurmaya karar verdim. Fakat Linux Mint ve Ubuntu arasında kaldım, daha önceleri 1 ay kadar Ubuntu denemiştim. Ubuntu'ya son zamanlarda hantal falan diyolar ve arayüzünü açıkcası pek sevmedim ama desteği forumları vs daha çok olduğu için biraz şüpheye düştüm. Linux Mint'in desteği falan nasıldır bir sorun olduğunda çözülmesi kolay mıdır? Ayrıca eğer kurarsam Windows'u tamamen silip sadece Linux kurmak istiyorum . C ve D olarak 2 diskim var Windowsu sil Linux Kur seçeneğini yaparsam 2 disk te biçimlenicek öyle değil mi? Ve bu seçeneği yaptıktan sonra ilerde tekrar windows kurabilirim değil mi? Çünkü bölüm formatı değişiyor (ext3-ext4). Ve ne önerirseniz, Mate mi yoksa Cinnamon sürümünü mü?

Düzenleme : İmla
Lütfen imla kurallarına elimizden geldiğince özen gösterelim.
« Son Düzenleme: 25 Mayıs 2014, 15:28:21 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Mint 16 ve Ubuntu
« Yanıtla #1 : 25 Mayıs 2014, 15:37:08 »
Size de merhaba,

Linux Mint Ubuntu tabanlı olduğu için, Ubuntu ile ilgili pek çok sorunun çözümü ya da rehber Linux Mint içinde geçerli olacaktır (Linux Mint ile gelen Mate ve Cinnamon masaüstü ya da Linux Mint araçları ile ilgili özel durumlar hariç). Bu sebeple çok sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Windowsu sil Linux Kur (ya da Diski sil ve Linux Mint yükle) seçeneği yerine aşağıdaki bağlantıda anlatıldığı biçimde Başka bir şey seçeneğini seçerek, Windows'un bulunduğu disk bölümünün üstüne kurulum yaparsanız, diğer disk bölümlerine bir zarar gelmeyecektir.

[Rehber] Linux Mint 16 Resimli Kurulum Rehberi

Sürüm önerisi için sistem özelliklerini paylaşınız.
« Son Düzenleme: 25 Mayıs 2014, 15:41:52 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı murat889

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 25 Mayıs 2014, 15:43:53 »
Öncelikle bilgisayarım yaklaşık 2.5-3 senelik ve toplamadır.
Sistem özelliklerim:
Pentium Dual-Core 2.80GHz
2GB RAM
1GB Nvidia GeForce 9500GT Ekran kartı

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 25 Mayıs 2014, 16:04:51 »
Sizin sisteminiz için Cinnamon Masaüstü uygun olabilir. Ama performans ile ilgili sıkıntı yaşarsanız aşağıdaki komut ile Cinnamon masaüstünün yanına Mate masaüstünü kurabilirsiniz. MDM pencere (giriş) yöneticisinde istediğiniz masaüstü oratamını seçip oturum açabilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo apt-get install mint-meta-mate

Size Linux Mint 17 sürümü tavsiye edebilirim. Henüz sürüm adayı olsa da oldukça sorunsuz çalışıyor. (Not: Kurulum sonrası ilk işiniz Güncelleme Yöneticisini açıp tüm güncellemeleri yüklemek olsun.)

http://www.linuxmint.com/release.php?id=22

Kurulum sonrası Sürücü Yöneticisini açınız ve Nvidia-331 sürücüsünü seçip kurunuz. Sürücüyü kurup sistemi yeniden başlattıktan sonra, Nvidia Ayar Yöneticisini (Nvidia Settings) açıp X Sunucusu Görüntü Ayarları (X Server Display Configuration) sekmesinden istediğiniz çözünürlüğü belirledikten sonra, X Ayar Dosyasına Kaydet (Save to X Configuration File) düğmesine tıklayınız ve ayarları kaydediniz. Böylece xorg.conf ayar dosyasını da otomatik olarak oluşturmuş olacaksınız.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı murat889

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 25 Mayıs 2014, 16:10:18 »
Teşekkür ederim son bir sorum daha olacak. Kurulum rehberinde anlatmışşınız ama anlamadığım bir yer var. Başka bir şey bölümünü seçtikten sonra windowsun olduğu bölümü seçip biçimlendir seçeneğini seçmeliyim değil mi? Siz ext4 bölümü anlatmışşınız. Windows ntfs olduğu için şüphede kaldım. Ve ntfs yi ext4'e çevirdikten sonra tekrar ileride Windows kurabilirim değil  mi?

Çevrimdışı dev@mehmet

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: Linux Mint 19
« Yanıtla #5 : 25 Mayıs 2014, 16:11:45 »
Bende bir şey soracağım mint rc 17 yüklesem sonra kararlı sürüm çıktığında tekrar yüklemem gerekir mi?

Teşekkür ederim son bir sorum daha olacak. Kurulum rehberinde anlatmışşınız ama anlamadığım bir yer var. Başka bir şey bölümünü seçtikten sonra windowsun olduğu bölümü seçip biçimlendir seçeneğini seçmeliyim değil mi? Siz ext4 bölümü anlatmışşınız. Windows ntfs olduğu için şüphede kaldım. Ve ntfs yi ext4'e çevirdikten sonra tekrar ileride Windows kurabilirim değil  mi?

Benim tahminimce zaten windows yüklerken diski ntfs olarak biçimlendirecektir. Sorun çıkmayacağını düşünüyorum.

Düzenleme: Mesajlar birleştirildi.
« Son Düzenleme: 25 Mayıs 2014, 16:21:34 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı murat889

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 25 Mayıs 2014, 16:19:54 »
Bencede öyle olabilir. Cinnamon sürümünde hata ile karşılaştınız mı? Kullanım olarak nasıl?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #7 : 25 Mayıs 2014, 16:20:08 »

Daha sonra Windows kurmak istediğinizde, sistemi Linux'u kurduğunuz çalışan DVD/USB ile açıp ilgili bölümü Gparted ile NTFS olarak biçimlendirebilirsiniz. Windows EXT4 gibi dosya sistemlerini görmüyor maalsef.

Bende bir şey soracağım mint rc 17 yüklesem sonra kararlı sürüm çıktığında tekrar yüklemem gerekir mi?

Gerekeceğini sanmıyorum, güncellemeler ile bir bakıma kararlı sürüme geçmiş olacaksınız. Belki sürüm adayı ile gelen bazı varsayılan paketler kararlı sürümde değişiklik gösterebilir. Ama bunlar sistemin açlışmasında bir sorun teşkil etmeyeceklerdir. Şu an için Linux Mint 17 benim sistemimde oldukça sorunsuz çalışıyor. Kendi adıma, yayınlandığında kararlı sürüm ISO dosyasından tekrar yükleme yapmaya gerek duymuyorum.

Çevrimdışı murat889

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #8 : 26 Mayıs 2014, 19:42:42 »
Evet sonunda kurdum :)

Ve birşey soracağım. Sistemi tam kullanmadan yükleyeceğim ayar yapacağım noktaları varmıdır? Yoksa direkt kullanabilirmiyim?

Çevrimdışı fortran

• Kıdemli Penguen
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
  • Dağıtım: Linux Mint
« Yanıtla #9 : 26 Mayıs 2014, 19:52:22 »
Hayır murat889, doğrudan kullanabilirsiniz. Güle güle kullanın. Tabii bu arada Rehberler & Nasıl Belgeleri bölümümüzde işinize yarayacak ince ayar noktaları (Mate Masaüstü Ortamını Türkçeleştirme gibi) bulacaksınız. Onlardan da yararlanın. Selamlar.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #10 : 26 Mayıs 2014, 20:01:49 »
Cinnamon ile ilgili pek çok ayarı Cinnamon Denetim Merkezi (Sistem Ayarları) aracı ile yapabilirsiniz. Linux Mint out of box (kutudan çıktığı gibi kullanılabilen) olarak tabir edilen bir dağıtımdır. Genel kullanım için gerekli araçlar kurulu gelir. Özelde bir yazılım hakkında sorularınız için Yazılım Genel bölümünde konu açmanızı rica ederim.

İlk yapmanız gerekn işlem sağ alt köşedeki Güncelleme Yöneticisini açıp Yenile düğmesine tıklamak ve ardından Güncellemeleri kurmak olmalıdır.

Çevrimdışı murat889

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #11 : 26 Mayıs 2014, 20:28:05 »
Bir soru daha soracağım :) Panelin yönünü değiştiriyorum da (üst,alt gibi) bilgisayarı yeniden başlatmayınca etkili olmuyor. Bilgisayarı yeniden başlatmadan sadece paneli yeniden başlatma komutu varmıdır?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #12 : 26 Mayıs 2014, 20:50:23 »
Bilgisayarı yeniden başlatmadan sadece paneli yeniden başlatma komutu varmıdır?

Panele sağ tıklayın => Sorun Giderme => Cinnamon'u Yeniden Başlat seçeneğini deneyebilirsiniz.

« Son Düzenleme: 26 Mayıs 2014, 20:53:16 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı murat889

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #13 : 26 Mayıs 2014, 21:02:19 »
Dediginizi yaptiktan sonra panel kayboldu bende restart attim daha sonra sifremi girdim ve siyah ekran var ve sistem acilmiyor.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #14 : 26 Mayıs 2014, 21:14:35 »
Yarım kalmış güncellemeler olabilir mi? CTRL+ALT+F1 tuşları ile TTY1 uçbirimine ulaşıp kullanıcı adı ve şifrenizi girip oturum açınız.
Aşağdaki komutlar ile yarım kalmış olabilecek bağımlılıkları yüklemeyi deneyiniz.

Kod: [Seç]
sudo dpkg --configure -a
sudo apt-get install -f
« Son Düzenleme: 26 Mayıs 2014, 22:17:08 Gönderen: Butterfly »