Gönderen Konu: Eski Bilgisayarım İçin İşletim Sistemi Önerisi  (Okunma sayısı 5948 defa)

Çevrimdışı AderAndro

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: ZorinOS 15
Eski Bilgisayarım İçin İşletim Sistemi Önerisi
« : 22 Ağustos 2017, 16:31:26 »
Merhaba, evde eski bir bilgisayarım var. Şu ana kadar hep Ubuntu kuruluydu ancak artık Ubuntu'da ağır çalışmaya başladı. Bu yüzden bilgisayarı yormayacak hafif bir Linux sistemi arıyorum. Bilgisayarı babam kullandığı için Ubuntu/Mint gibi basit ve anlaşılır bir yapıda olması önemli.

Sistem Özellikleri:
Bellek: 2 GB
İşlemci: Pentium(R) Dual-Core CPU E5400 @ 2.70GHz × 2
Grafik: Intel® G33 x86/MMX/SSE2
İS Tipi: 32 bit
Disk: 250 GB

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Eski Bilgisayarım İçin İşletim Sistemi Önerisi
« Yanıtla #1 : 22 Ağustos 2017, 16:49:24 »
Bu sistem için MATE masaüstü uygun olabilir, biraz daha hafifi Xfce'dir ama aralarında çok fazla fark yok. Bu işlemcinin 64 bit desteği olduğu için, 32 bit yerine 64 bit sürümü kurmanızı öneririm.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı AderAndro

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 28 Ağustos 2017, 19:39:45 »
Lxde'yi düşünmüştüm, biraz deneyeyim dedim. Çok hafifti ancak kullanımı hiç keyif vermiyor. Xfce özelleştirme konusunda iyiyse onu deneyeceğim.

Bu arada, daha öncede 64 bit sürüm kurabileceğim söylendi. Yalnız performans konusunda şüphelerim olduğu için kurmamıştım. Bu sistemde 32 bit mi daha iyi performans verir 64 bit mi? Ve Elementary OS bu sisteme fazla gelir mi sizce? Babam Elementary'nin sade ve anlaşılır yapısını çok beğenmişti ancak Elementary'nin 32 bit desteği kesildiği için kurmamıştım. Bir Ubuntu ve Mint'e göre daha iyi uyum sağlamıştı bilgisayara. (Yeni sürüm nasıldır bilemem)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 28 Ağustos 2017, 20:56:55 »
32 bit desteği yavaş yavaş bitiyor, bu sebeple 64 bit sürüm kurmak daha uygun olur. 64 bit sürümle 32 bit sürüm arasında ciddi bir performans farkı olacağını sanmıyorum. Xfce, Lxde'ye göre daha rahat kullanımlı bir masaüstü ortamıdır.

Grafik işlemcinin EOS için uygun olup olamayacağını bilmiyorum, belki deneyip görebilirsiniz, eninde sonunda kurulum 10-15 dakikayı geçmiyor. Beğenmezseniz hızlıca Xfce sürümü kurabilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı AderAndro

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 01 Eylül 2017, 05:24:26 »
Peki teşekkür ederim öneriniz için.  :)

Merak edenler için Lxde konusunda birkaç şey yazmak istiyorum; kendisi gerçekten hafif, bu sebeple performansı da gayet iyi. İşe sadece performans olarak bakıyorsanız son derece iş görür. Birkaç dokunuş ile de daha çağdaş bir görünüme sahip oluyor. Ancak özelleştirme konusunda biraz kısıtlı. Elbetteki yeni temalar, arayüzler, simgeler yükleyebiliyorsunuz ancak görsel bir 'şov' beklememek gerek. Ki zaten Lxde'nin amacı bu değil. Sade, anlaşılır, olması gerektiği gibi.

Laptop'umda Ubuntu ve Mint güzel performans verse de, eskiyen masaüstü pc'ye artık fazla gelmeye başlamışlardı, tabi daha hafif bir sistemle bilgisayar kendine geldi diyebilirim, umarım hatasız belasız çalışır. Benim gibi eski bilgisayarını hayata döndürmek isteyenler varsa öneririm.

Çevrimdışı illedelinux

• Yeni Penguen
  • *
    • GnuLinuxFree
  • Dağıtım: Archman, Debian JWM
  • Masaüstü Ortamı: JWM
  • Grafik Kartı: Intel 82Q963/Q965
  • İşlemci: Intel Core2 6300, 1596 MHz
« Yanıtla #5 : 01 Eylül 2017, 17:57:46 »
Benim makine de benzer özelliklere sahip.
3d gibi ağır oyunlar dışında  Lxde, Xfce, Mate, Cinnamon, Gnome rahat kullanırsın,  Kde biraz kasabilir.
64 bit kalıpları da rahatlıkla kullanabilirsin.
Bu makine için görselliğe çok önem veren biri değilsen Lxde, önem veren biri isen Cinnamon.
Elemantaryos bu makinede performans düşüklüğü yapabilir ki, büyük ihtimalle yapar.
Ama ustamızın dediği gibi en iyisi kendin denemek...
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
« Yanıtla #6 : 03 Eylül 2017, 08:22:18 »
Elementary OS galiba Luna sürümünü benzer özellikte hatta daha kötü bilgisayarda iyi işler yaptığını gördüm. Takas alanını 4 GB altı yapma. Arkadaşın dediği gibi son 2-3 senedir yazılımcılar 64 Bit eğiliminde mesela Arch, Deepin ... 32 Bit desteği yok.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı AderAndro

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #7 : 05 Eylül 2017, 04:24:58 »
[member=5001]illedelinux[/member] Cinnamon kurulsa iyi olur aslında. Şu an Lubuntu var sistemde, çok hızlı ancak yukarıda da dediğim gibi görsellik pek iyi değil. Yeni şeyler deneyeceğim.

[member=301]meda[/member]: Elementary OS'un en sevdiğim yanı kaliteli bir görsel deneyim yaşatırken yanında yüksek performans sunması. Bu yüzden kendisini bu bilgisayara yüklemek istedim. Tabi yeni sürüme hiç bakmadım. Sıra sıra deneyip, test edeceğim artık.

Teşekkürler yanıtlar için.