Gönderen Konu: En En En yeni başlayan kişiye öneriler.  (Okunma sayısı 3591 defa)

Çevrimdışı EnZekiDeli

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • 2limon1gorali
  • Dağıtım: Linux Mint 18
  • Masaüstü Ortamı: Mate
  • Grafik Kartı: Intel(R) HD Graphics 1755 Mb
  • İşlemci: İntel Core i5
En En En yeni başlayan kişiye öneriler.
« : 01 Eylül 2017, 08:13:18 »
Arkadaşlar öncelikle bayramınız kutlu olsun. Ben Linux işletim sistemine uzun süredir meraklıydım bir de üstüne pc bulunca artık zamanı geldi dedim. Şimdi benim pc maalesef pek iyi durumda değil Özellikleri ; i5 4gb Ram 64 bit işletim sistem ve 300 gb hafıza buna Linux kurmak istiyorum ve Linux Mint kurmaya karar verdim ancak bazı sorularım var dilerseniz ben aşşağıya sıralıyayım siz de cevaplarını verin.
1- Masaüstü olarak MATE düşünüyorum sizce bu pc ve 0 deneyim ile işimi görür mü ?
2- Temel amacım pc verimini arttırmak ve biraz daha kişisel kullanırken zaman içinde kod diline adapte olmak (şu an 0) sizce bunlar için en uygunu bu mudur ? Bir de arada LoL atıyorum fps 60 olsa yerer :D
3- İlk olarak USB üzerinden kullanmak istiyorum çünkü hem Windows sistemimde önemli belgelerim var hem de memnun kalmazsam geri dönüş için ancak size yukarı da da bahsettim benim için önemli olan şey ciddi bir performans artışı sizce Windows duruyorken bunu yakalamam mümkün mü ? ve USB olarak kullanmak ile doğrudan yazmak arasında ciddi bir performans farkı var mı ?
4-Genel olarak araştırmalar ve makaleler takip ediyorum sizce bunun için Linux uygun mudur ?
I will be the best.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: En En En yeni başlayan kişiye öneriler.
« Yanıtla #1 : 01 Eylül 2017, 13:24:42 »
Sizin bayramınızı da tebrik ederiz.

Lütfen forumda konu açarken aşağıdaki bağlantıdaki hususlara dikkat edelim. Forumda birbirinden farklı husular için ayrı konular açılması gerekmektedir.

[warning]Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler[/warning]

MATE masaüstü klasik bir kullanım deneyimi sunar, hafif, performanslı ve kullanışlı bir masaüstüdür.

LOL isimli oyunun Linux tarafında doğal desteği yok, Wine isimli yazılımla genellikle sorunlarla karşılaşılıyor, forumda açılmış konuları inceleyebilirsiniz.

USB'den çalışan olarak kullandığınızda, sistemi yeniden başlatınca veriler kaybolur. USB bellek gibi bir ortama kurulum yaptığınızda ise, bu aygıtların okuma yazma performansından dolayı, farkı gözlemleyecek tutarlı bir deneyimi elde edemezsiniz. Bu sebeple Windows'un yanına kurulum yapmayı denemek en mantıklısı olacaktır.

Linux ile ilgili derli toplu Türkçe kaynak bulmak çok kolay değil, bu sebeple ihtiyacınıza göre arama motorlarında araştırma yapıp, konuya özel makale ya da paylaşımlardan faydalanmanız daha uygun olacaktır.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı EnZekiDeli

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • 2limon1gorali
« Yanıtla #2 : 02 Eylül 2017, 18:38:53 »
Anladım bunun için özür dilerim bir dahakine araştırarak açacağım bir de sizce bu pc için en iyisi mate mi yani başka önericeğiniz masaüstü var mı daha iyi olacağına inandığınız ve ben linux değil genel olarak akademik makaleleri kast ettim sizce tez hakkında çalışan biri için linux uygun mu yani.
I will be the best.

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
« Yanıtla #3 : 02 Eylül 2017, 20:42:06 »
Anladım bunun için özür dilerim bir dahakine araştırarak açacağım bir de sizce bu pc için en iyisi mate mi yani başka önericeğiniz masaüstü var mı daha iyi olacağına inandığınız ve ben linux değil genel olarak akademik makaleleri kast ettim sizce tez hakkında çalışan biri için linux uygun mu yani.
Akademik makalelerden kastınız .pdf .odt .doc gibi uzantılı dosyalarsa bir sorun yaşamazsınız. Uygundur.

Çevrimdışı beatnbeer

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Radeon RX570 ITX 8GB
  • İşlemci: AMD Athlon 200ge
« Yanıtla #4 : 02 Eylül 2017, 23:02:43 »

Doğru anladıysam akademik makale dosyalarınızı vs kullanmak hakkında sordunuz bunu, diğer pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da uygun. Linux dağıtımlarında pdf gibi dosyaları açıp, okuyabileceğiniz ve hatta işleyebileceğiniz bir çok yazılım var. Libre office ya da muadillerinin microsoft office ile bazı durumlarda uyumsuzluk sorunları olsa da dosyaları kaydederken gerekli olacak microsoft office formatına göre kaydederseniz daha sonra görüntüleme ve işleme sorunları olmaz, uyumsuzluğu atlatırsınız (çok gerekli ise internetten de microsoft office kullanabilir ya da wine üzerinden yükleyebilirsiniz). Tez üzerinde çalışıyorsanız zaten çalışmalarınızı çeşitli şekillerde yedeklemeniz lazım (bu kural hangi işletim sistemini kullanırsanız kullanın geçerli zaten). Libre office ya da benzerlerinin microsoft office'ten hiç bir farkları yok, tez kurallarının gerektirdiği şekilde rahatça yazabilirsiniz, pdf olarak dışarı aktarabilirsiniz. Tez-makale-paper dosyalarınızı linux olmayan bir bilgisayardan yazdırmak zorunda kalırsanız önce pdf'ye çevirip öyle  yazdırın, bu şekilde hiçbir sorun yaşamazsınız. Ayrıca kararlı bir dağıtım kullanırsanız (linux mint öneririm) teziniz hakkında endişelenmenize de gerek kalmaz. Hatta kişisel fikrim bu konuda linux kullanmak windows kullanmaktan daha güvenli olduğu yönünde. 

Çevrimdışı EnZekiDeli

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • 2limon1gorali
« Yanıtla #5 : 06 Eylül 2017, 23:06:06 »
Cok teşekkür ederim. Son sorumda şu olacaktır Windows ile birlikte kullanmam ile yanlızca linux yüklü kullanmam arasında performans farkı çok mu olur ? Teşekkürler.
I will be the best.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #6 : 07 Eylül 2017, 08:57:30 »
Farklı disk ya da disk bölümlerine kurulu işletim sistemleri birbirlerinin performanslarını etkilemez. Windows ile Linux Mint'i çift açılış (dula boot) olarak kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Kurulum öncesinde, kurulum ve sonrasında sorun yaşamamak için buradaki düzenlemeleri yapmanız uygun olur.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]