Gönderen Konu: flatpak nedir?  (Okunma sayısı 2464 defa)

Çevrimdışı derek

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint
flatpak nedir?
« : 13 Ekim 2017, 12:16:58 »
flatpak nedir arkadaşlar?  yeni duydum. bu konu hakkında sanırım türkçe kaynak yok. bilgisi olan bizimle paylaşabilir mi?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: flatpak nedir?
« Yanıtla #1 : 13 Ekim 2017, 13:01:12 »
Flatpak dağıtım ve sürüm bağımsız olarak uygulama kurmayı sağlamayı hedefleyen bir yazılım paketleme tekniği. Bu şekilde paketlenen yazılımlar, dağıtımdan bağımsız olarak, paket bağımlılıklarını dahil ederek paketleniyor. Bu şekilde bir anlamda yazılımı destekleyen her dağıtıma kurmak mümkün olabiliyor. Bununla birlikte daha bağımlılıklar dağıtımdan bağımsız olarak dahil edildiği için, depodaki alternatiflerine göre daha büyük kurulum dosyaları ile karşılaşabiliyoruz. Ayrıca bu şekilde kurulan uygulamalar, dağıtımın paket sistemi tarafından takip edilmiyo ve güncellenmiyor. Bunların güncellenmesi ve takibi yine flatpat arayüzü üzerinden olabiliyor. Dağıtım bağımsız yapısı bir anlamda kolaylık ama bir anlamda da ek iş yükü ve dah büyük alan kaplaması gibi dezavantajları mevcut.

http://flatpak.org/
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı derek

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint
« Yanıtla #2 : 13 Ekim 2017, 14:40:49 »
bilgilendirme için sağol. kullanmak pek avantajı değil sanırım. deposunda az yazılım barındıran dağıtımlar için kullanışlı sadece.

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia GT820M + Intel Haswell-ULT
  • İşlemci: Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz x 2
« Yanıtla #3 : 03 Şubat 2018, 17:21:25 »
Flatpak'ın bir başka avantajı da Flathub deposu olsa gerek. Bu depo Linux Mint 18.3'te de kurulu olarak geliyor. Peki, bu depo nasıl bir avantaj sağlıyor? Pek çok yazılım, bulunduğu dağıtım içinde güncellenmiyor. Dağıtımın yeni sürümüne geçmek gerekiyor. Bunun nedeni sistemin kararlılığına zarar vermeme düşüncesi.

Bu tür yazılımları güncellemek için deposunu kurmak gerekiyor. Bu depolar da sıkıntı çıkarabiliyor ya da ilgilendiğimiz bir yazılımın deposu bulunmayabiliyor. Flathub deposundaki yazılımlar ise sürekli güncel tutuluyor. Fazladan bir depo gerekmiyor. Flathub'daki her yazılım tüm bağımlılıklarıyla birlikte yükleniyor ve güncelleniyor. Örneğin, Libreoffice'in en son sürümü Flathub'da var. Linux Mint Yazılım Yöneticisi ile Libreoffice'in son sürümünü kurabilirsiniz. Kendisine ait bir deposu bildiğim kadarıyla bulunmayan ve her yeni sürüm çıktığında deb paketinin elle indirilip kurulmasını isteyen Discord ise Flathub deposundan otomatik güncelleniyor.

Doğrusu büyük kolaylık. Depo sorunu yok. Dağıtım sürümü fark etmeden en güncel yazılım versiyonuna sahip olma imkânı var. Linux Mint Yazılım Yöneticisinde bazı yazılımların iki versiyonu var. Deb paketi ve Flatpak paketi. İstediğinizi seçebilirsiniz. Ben Flatpak'tan yanayım.

Bu arada yanlış bilmiyorsam Deepin'in Mart ayında çıkacak 15.5.1 sürümünde yazılımlar Flatpak olarak gelecek.