Gönderen Konu: Linux mint 18.3 Sylvia Acer Aspire One 11 Siyah Ekran/Açılmama - ÇÖZÜLDÜ  (Okunma sayısı 4366 defa)

Çevrimdışı volgaa

• Çok Yeni Penguen
  • *
16 Aralıkta Foxconn nT-A3500 nettopıma Linux Mint 18.3 Sylvia xfe 32-bit kurdum. Problemsiz olarak çalışıyor. Aynı şeyi Acer Aspire One 11 A01-132 C4RS 64-bit netbookumda yapmaya çalıştım. Yerli ve yabancı forumları inceledim. Bios ayarlarını uygun şekle getirdim ve live usbden kusursuz olarak çalıştırdım ve yükledim. Ethernet bağlantısı olmamasına rağmen wireless bağlantıda hiçbir sorun yoktu. Harika çalışıyordu. Medyayı çıkardım ve enter tuşuna bastım ancak sadece siyah ekran çıktı. Mantıken live usbde çalışıyorsa problem biostan kaynaklı olmalı diyerek bios ayarlarıyla oynadım ve muhtemelen corrupt hale getirdim.Problemim iki aşamalı. Gpartedtan baktığımda yanında uyarı işareti çıımış bir bölümüm var ve 2000 küsür byte ama linux 512 byte görüyor tarzı bit hata mesajı aldım. Çok acemisi olduğum için değişik şekillerde gpartedta uğraştım. Format ve partitionda bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum ve bu konuda yardım istiyorum. Bu sorun çözülünce de siyah ekranı geçip linux minti çalışır hale getirmek istiyorum. Genel kategorisindeki 64 sayfayı da okudum ancak problemi gideremedim.  Muhtemelen birtakım komutlar yazıp onun çıktısını almam gerekiyor ama linux konusunda sıfıra yakın bilgim var.  Yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa çok sevinirim. Bu arada netbooku windows 10 64-bit yüklü olarak satın almıştım ve Acer sitesinde sadece bu işletim sisteminin sürücüleri var. Ama bir şekilde ya linux sürümlerinden birini kullanacağım veya aleti boşa çıkaracağım. Otuz yıldan fazladır bilgisayar kullanıyorum ama kesinlikle windows 10 veya Acera dönmeyi düşünmüyorum. Şimdiden teşekkürler.
« Son Düzenleme: 16 Nisan 2018, 04:22:13 Gönderen: volgaa »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Masaüstüne aşağıdaki şekilde ulaşmayı deneyebilirsiniz.

Grub önyükleyici menüsü => Gelişmiş seçenekler  altındaki kurtarma kipi (recovery mode) seçeneği ile sistemi başlatın. Bir süre sonra bir menü daha gelecek, burada "resume" seçeneğini seçerek devam edin.

Grub menüsü başlangıçta görünmüyorsa, açılış sırasında üst karakter (shift) tuşuna basmayı deneyin.

Masaüstüne ulaşırsanız aşağıdaki bağlantıda istenen komutun çıktısını paylaşırsınız.

[warning]Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler[/warning]
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı volgaa

• Çok Yeni Penguen
  • *
Cevabınız için teşekkür ederim. Şu an no boot device hatası alıyorum. Usb flashbellekile açtığımda karşıma 4 seçenekli bie menü geliyor. İlki linux mint 18.3 ikincisi aynı sistemin uyumluluk modu üçüncüsü oeminstall for manufacturers dördüncüsü isecheck the integrity of the medium. Hangi seçenekten devam etmeliyim bilmiyorum. Gelişmiş ayarları bulmak için ilk seçeneğe bastım ve usb live olarak çalıştı ve şu an gparteda bakıyorum.

« Son Düzenleme: 29 Aralık 2017, 15:50:12 Gönderen: volgaa »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Sistemi uyumluluk kipi (compatibility mode) seçeneği ile başlatıp, diski sil ve kur seçeneği ile kurulum yapmayı deneyebilirsiniz. Bu şekilde disk bölümleme tablosu da yenilenir, bununla birlikte mevcut veriler erişilemez olacağı için, önemli veriler varsa öncesinde yedeğini almalısınız.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı volgaa

• Çok Yeni Penguen
  • *
Dediğiniz gibi yaptım. Medyayı çıkartın ve entera basın dediğinde bunu yapınca no boot device uyarısı veriyor yeniden. Usb Flashsız hiçbir işlem yaptırmıyor. Diski sil ve yükle işlemini nereden yapacağım bilmiyorum. Flash bellekte restarta yönlendiriyor ve loop gerçekleşiyor. Usb live mint içindeyken  silip  yeniden yükleme şansım var mı? Bu arada cihazda 32 gigabyelık eMMC var yalnızca. Şimdi de liveusbden giremez oldum o yüzden bios ayarlarıyla oynuyorum. Bootmodeu legacyye aldım kendisi uefiye almış. Networkboot disabled haline getirdim. GPT partition recovery none ve GPT partition record no record durumunda. Bir de  D2D recovery diye acera özgü birseçenek var onu da disable ettim.
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2017, 16:25:41 Gönderen: volgaa »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
"Bütün diski sil ve Linux Mint kur" seçeneği kurulum türünde mevcut.

https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=4.0#post_tur

http://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/tr/latest/install.html#installing-linux-mint-on-the-computer

Kurulum sırasında önyükleyici kurulumu ile ilgili sorun yaşıyor olabilirsiniz. Lütfen internet bağlantı olmadan kurulum deneyin.

Çevrimdışı volgaa

• Çok Yeni Penguen
  • *
Maalesef bu da işe yaramadı. Linux minti yeniden kurdum. Medyayı çıkatıp yeniden başlattığımda ennumararing flash tarzı bir hata verdi. Biosa girincebiosun ayarlarının kendiliğinden değiştiğini gördüm. Ayarları normal haline getirdim network disable uefi to legacy diye. yeniden başlattım siyah ekran var. Asıl sıkıntı linuxun yükleme sırasında girdiğim kullanıcı adı ve şifreyi hatalı bulması oldu hatalı olmamasına rağmen. Yeniden kurup ayarlarla oynayarak problemi gidermeye çalışacağım. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Muhtemelen bios linux kurmayı engellemek  veya windows 10 dışında bir sistem kullandırmamak üzere tasarlanmış. Hiçbir şekilde linux açılmıyor. Hatta bios ayarları kendiliğinden değişip durduğu için usb livea bileulaşamıyorum. Windows 10 başlamadan bitmişti zaten benim için. Bu tecrübeyle de bir daha asla Acermarkasına yaklaşmamam gerektiğini öğrendim. Live olarak açabilirsem surf için kullanacağım. Yardımları için Butterflya çok teşeekkür ederim.
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2017, 17:38:29 Gönderen: volgaa »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Dediğim gibi bu sorun önyükleyici kurulumu ile ilgili olabilir. Linux Mint'i EFI kipinde kurabilirsinizx, sadece Secure Boot özelliğini kapatmalısınız.

Kurulum sırasında tüm diski şifreleme seçeneğini seçerseniz, Türkçe karekterler içeren bir şifre belirlememelsiniz, örneğin şifrenizde i,ü,ı vb. karakterler olmasın, bu durumda açılışta hatalı şifre sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Tüm diskin şifrelenmesi yerine, kullanıcı dizininin şifrelenmesi seçeneğini seçebilirsiniz, bu seçenek kurulumun daha ileriki aşamasında gelir.

Çevrimdışı volgaa

• Çok Yeni Penguen
  • *
Şifremde Türkçe karakter kullanmadım. Önyükleme yaptığımda bios ayarları değişiyor. Dediğiniz şekilde de denedim. Uefi on secure boot disable yine de siyah ekranla karşılaşıyorum. Bir yandan araştırmaya devam edeceğim ancak bu tip modellerde windows 10 kullandırmaya yönelik bir zorlama olduğunu duymuştum zaten. Çünkü donanım olarak bir sıkıntı olmadığını gördüm. Aynı markada benzer sorunları yaşayan çok kişinin olduğunu da öğrendim. Bios update ile legacy modunun biostan çıkarılması tarzı şeyler. Deneme yanılma yoluyla arasıra bununla ilgilenceğim. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Eğer kurulum başarıyla tamamlanıyor ve sistemi yeniden başlattıktan sonra siyah ekranda kalıyorsanız, ilk mesajımdaki öneriyi uygulamayı deneyiniz.

Eğer kurtarma kipi ile sistemi açabiliyorsanız buraya aşağıdaki komutun çıktısını paylaşınız. Aşağıdaki komutun çıktısını sistemi çalışan DVD/USB ile açarak da alabilirsiniz.

Kod: [Seç]
inxi -Fxxz

Çevrimdışı volgaa

• Çok Yeni Penguen
  • *
Bu gece şansımı başka bir sürüm ile denemeye karar verdim. Linux mint xfce yerine mate versiyonunu usbye flaşladım. Live versiyonda windows 10 yanına kurulum yap dedim ancak sonuç başarısız idi. Bunun üzerine tüm diske kurulum yaptım. Bilgisayarı yeniden başlatınca no boot manager/device diye bir hata aldım. Bunun üzerine boot menüye girdim. Problem nereden kaynaklanıyor diye düşündüm ve bios menüsü altında uefi seçeneklerinden biri altında grub bulup onu seçtim ve şu an sistem sorunsuzca çalışıyor. 4 ay önce Butterflyın söyledikleri ve verdiği yardım için tekrar teşekkür ederim. Problem çözülmüştür. Aynı marka ve model netbook kullananlara faydası olur umarım çünkü windows 10 performansı ile dağlar kadar fark var. Sistem boşta iken cpu kullanımı yüzde 10 ve ram kullanımı yüzde 25-35 arası. Tek sıkıntım google yüklemesinin problem yaratması ki o yüzden hemen kaldırdım. Şu an netbook çok akıcı ve tüm güncellemelerden sonra 28gblık kartta 13.1 boş görünüyor ki geri kalan alanın 6gblık bölümü sistem yedeği. Windows 7 kullandığım bir oyun bilgisayarım var. Ayrıca konunun ilk mesajındaki nettopa yine linux mint 18.3 xfce 32 bit kurulu. O da gayet güzel çalışmakta. Mümkün olduğunca linux kullanıp onu öğrenmek istiyorum çünkü asla windows 10 kullanmayacağım. O yüzden benzer donanıma sahip kişiler ile bu bilgileri paylaşmak istiyorum. Biraz konu dışına çıkacak olsam da 4 gün önce oyun bilgisayarımda da deneme amaçlı olarak dual boot win7 ve linux mint 18.3 kde kurmaya çalıştım ancak boot ile ilgili bir sebepten başarısız oldum. Bunun üzerine ssdnin tümüne kurulum yaptım ve donanım hatasız ve inanılmaz seri çalıştı. Donanım parçalarım MSI B250M Bazooka Intel i5 7500 2*8 Kingston Fury Black 2400 Ram 480gb Sandisk plus ve Asus Expedition 1050ti OC. Videolarda yırtılma dışında kusursuz ve çok seri çalıştı. Ancak Steam oyunlarımdan 107 tanesinden sadece 26sı uyumlu olduğu için Win7ye dönüş yaptım. Herkese iyi forumlar dilerim. Son olarak bu mesajı okuyanlardan bir ricam olacak.  2200g veya 2400g bazlı bir sistem kurmak istiyorum. Kutudan çıktığı gibi çalışacak bir anakart bilen ve bu iki işlemciden sorunsuz olarak kullanan arkadaşlar paylaşımda bulunabilirse çok sevinirim. Herkese iyi forumlar dilerim ve tekrar Butterflya teşekkürlerimi sunarım.
« Son Düzenleme: 16 Nisan 2018, 01:04:50 Gönderen: volgaa »