Gönderen Konu: Deepin 15.5 İncelemesi  (Okunma sayısı 4633 defa)

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia GT820M + Intel Haswell-ULT
  • İşlemci: Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz x 2
Deepin 15.5 İncelemesi
« : 23 Şubat 2018, 17:25:50 »
Son birkaç gündür Deepin dağıtımının son sürümünü kullanıyorum. İzlenimlerimi de yazayım dedim. Böylece bu dağıtımı merak edenler denemeden önce bir fikir edinmiş olurlar.

Deepin'i en ilginç yapan şey tamamen kendi üretimi olan ve diğer masaüstü ortamlarından çok farklı bir masaüstü ortamıyla gelmesi. Bunun yanı sıra başka hiçbir masaüstü ortamını bu dağıtıma getirmekle uğraşmaması. Bu sayede kendi iş gücünü ve zamanını bölmüyor ve sadece kendi dağıtımını geliştirmekle uğraşıyor. Bunun da iki faydası olmuş:

1) Deepin masaüstü ortamı gibi güzel bir masaüstü ortamı ortaya çıkmış.

2) Deepin'in kendine has uygulamaları bollaşmış.

Elbette her dağıtımın kendine has yazılımları vardır ama hiçbirinde Deepin'inki kadar olduğunu sanmıyorum. Film oynatıcı, müzik oynatıcı, yazılım mağazası, dosya yöneticisi, uçbirim, ekran kaydedici, kurulum USB'si oluşturucu, sistem izleme aracı, paket yükleyici, yedekleme, ses kaydedici, renk toplama aracı, ekran görüntüsü alma, resim görüntüleyici, bulut yazdırma, bulut tarama, yazı tipi görüntüleme ve yükleme, takvim, sistem onarım aracı, uzaktan yardım aracı, rehber, programcılar için geliştirilmiş metin editörü, sunum asistanı, sürücü yöneticisi gibi tümüyle kendisine has Deepin uygulamaları var.

Anladığım kadarıyla pek çok dağıtımın aksine, hâli hazırda mevcut masaüstü ortamı, araç gereçleri, yazılımları bir araya toplayıp bir sistem yapmaktansa tamamen kendilerine ait farklı bir sistem yapmaya çalışıyorlar. Sistem Linux çekirdeğini ve Debian'ı taban alıyor ama o kadar. Kalan her şey kendilerine ait olsun istiyorlar. Kendilerine ait olsun derken dağıtım kendisine uygun araçlarla çıksın anlamında. Yoksa bu araç gereçlerin hepsi özgür yazılım, yani birer kamu malı.

Masaüstü ortamı gerçekten çok şık görünüyor. Elbette sadece bir docktan oluşmuyor. İsteyenler onu Windows ve Mint'teki benzer bir panele tek tıklama ile dönüştürebiliyorlar. Ayar yöneticisi ise sağ taraftan açılan bir menüde. Bu menüde tüm ayarlar, özelleştirmeler, hava durumu ve bildirimler yer alıyor. Windows 10'un sağ tarafta açılan menüsünün çok daha gelişmiş bir hâli diyebilirim.

Kurulu gelen yazılımların pencerelerinin hiçbirinde başlık çubuğu yok. Gnome Shell'deki gibi. Ayrıca görünür menü de yok. Küçültme tuşunun yanındaki bir butonla açılır menü yapmışlar. Böylece yazılımlar ekranda fazla yer kaplamıyor. Çözünürlüğü yeterli olmayan ve ekranda yer açmak isteyen kullanıcılar için ideal olmuş.

Deepin'in kendine has yazılımlarının yanı sıra gelen diğer yazılım tercihleri ise bana pek uymadı. Fakat tercih edecek kullanıcılar da az değil. Web tarayıcı olarak Google Chrome gelmiş. Ben onu kaldırıp Firefox yükledim. WPS Office kurulu olarak gelmiş. Ben onu kaldırıp önce Libreoffice'i yükledim ama başlık çubuğu ve menü hâlâ görünür olduğundan bu masaüstüne daha çok yakışan OnlyOffice'e geçtim. Thunderbird'ü kaldırdım ve yerine Outlook web uygulamasını kurdum. Steam ve Skype da hazır kurulu geliyor. Torrent istemcisi yok ama istediğiniz bir tanesini kurabilirsiniz. Uygulama mağazası ise oldukça şık görünüyor. Burada gezinmekten çok keyif aldım.

Donanım konusunda ise oldukça başarılı bir dağıtım. Akıllı TV'ye kablosuz bağlantı desteği vermişler. Touchpad'te üç parmakla kaydırma özelliği var. Bumblebee kurulumu ise çok kolay. Deepin Graphics Driver Manager yazılımı yükledim ve bana hangi ekran kartını kullanmak istediğimi sordu. Intel mi, Nvidia mı yoksa Bumblebee ile ikisini bir arada mı kullanmak istersin dedi. Bumblebee dedim. Bir şeyler indirdikten sonra yeniden başlatmamı istedi. Başlattım. Siyah bir ekranda bütün paketleri yükledi. Sonra ekranda dalgalanma olmadığını teyit etmemi istedi. Bu kadar. Bilgisayarı yeniden başlattığımda Bumblebee başarıyla çalışıyordu. Hiçbir komut girmeden ve metin düzenleyici kullanmadan Bumblebee kurmuştum.

Şimdi gelelim olumsuz yönlerine.

Ayar seçenekleri yetersiz kalıyor. Aslında bu biraz da benim isteklerimin acemi kullanıcının isteklerinden fazla olması vardı. Bazen daha ileri seviye ayarlara ihtiyaç duyabiliyorum. Depo eklemek vs. bu konuda hiçbir ayar yazılımı yok.

Güvenlik duvarı yazılımı kurulu gelmiyor. Ben yazılım mağazasından kurdum.

Uygulama mağazası çok güzel olsa da grafik arayüze sahip olmayan bazı gerekli paketleri bulamadım. Neyse ki uygulama mağazasında Synaptic var. Onun aracılığıyla ya da apt komutlarıyla aradığınız şeyi kurabilirsiniz.

Uygulama mağazasındaki uygulamalar yeterince hızlı güncellenemiyor. Chrome ve Firefox azıcık geride kalmış. Opera ise bayağı geride kalmış. Bu durumun farkında olan geliştiriciler de uygulamaları deb versiyonundan flatpak versiyonuna geçirmek için çalışıyorlar.

Bazı hatalar da var elbette. TV'ye kablosuz bağlantı özelliği eklemişler ama çalışmıyor ne yazık ki. TV'yi görüyor, TV de bilgisayarı görüyor ama "bağlantı kuruluyor" aşamasında kalıyor. Klavyemi İngilizce klavye olarak algıladı. Ayarlardan kendim düzelttim. Spotify deposu ekliydi ama hata veriyordu. Onu sistemden kaldırdım. Tabii Linux Mint Yazılım Yöneticisi gibi bir arayüz olmadığından webde arama yapmak zorunda kaldım. Fazladan bir depo eklemenin hiçbir yolunu bulamadım. O yüzden Windscribe VPN yazılımı yükleyemedim. Firefox eklentisiyle idare ediyorum. Anladığım kadarıyla her şeyi kendi yazılım mağazalarında verip kullanıcıyı depo eklemekle uğraştırmak istemiyorlar.

Sonuç olarak bilgisayarı sadece günlük işleri için kullanan, çok fazla kurcalamayan, şıklığa da önem veren kullanıcılar için çok güzel bir sistem olmuş. Ama sistemin üzerinde biraz değişiklik yapmak isteyen kullanıcılar için biraz sınırlayıcı görünecek bir sistem bu.

Bu dağıtımı kullanmaya devam edip etmeme konusunda kararsızım. En büyük sıkıntım bazı yazılımların sürümlerinin geride kalması ve depo ekleyememe, webde deb paketini bulup indirmek zorunda kalmamız. Belki de Manjaro'nun Deepin masaüstü ortamını kullanan sürümünü denemeliyim. Çünkü hem bu şık masaüstü ortamını kullanıyor hem de yuvarlanan sürüm olduğundan yazılımlar her daim güncel.

Çevrimdışı JihXela

• Çaylak Penguen
  • **
Ynt: Deepin 15.5 İncelemesi
« Yanıtla #1 : 23 Şubat 2018, 18:30:28 »
Yazılımların sürekli güncel kalması benimde dağıtımlarda aradığım bir kriter. Donanımlarım ile (Yazıcı, ekran kartı vs. ) uyumlu olması, sürekli güncel kalması, ve yakında Deepin ve KDE gibi QT tabanına geçicek olması Solus'u benim için vazgeçilmez kıldı. Budgie masaüstü ortamı ile beraber Solus dağıtımını denemenizi tavsiye ederim. Elinize sağlık çok güzel bir makale paylaşmışsınız :)

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
« Yanıtla #2 : 23 Şubat 2018, 19:08:46 »
Teşekkür ederim. Peki, Solus da yuvarlanan dağıtım mı?

Çevrimdışı JihXela

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #3 : 23 Şubat 2018, 19:22:10 »
Evet hocam Solus yuvarlanan dağıtımdır.

Çevrimdışı Leopard

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20 64-bit
  • Grafik Kartı: Nvidia Geforce GTX 1050
  • İşlemci: Intel Core i7 7700HQ
« Yanıtla #4 : 23 Şubat 2018, 23:53:22 »
Güzel inceleme.

Mint'te PPA'lar sayesinde ( gerek driver , gerekse yazılım ) güncel tutuyorum bende. Kernel içinse Ukuu gayet yeterli. 4.15.3 ' teyim şu an.

Debian tabanı server için ideal ( Tabi CentOS kadar mı tartışılır ) ama çok geç güncellenmesi ( Testing'de dahi ) son kullanıcı için biraz kullanımı kötü hale getiriyor.

X eski , kütüphaneler eski , bazı şeyleri compile etmek zorunda kalmak vs.

Son kullanıcıya hem rahatlık hem de kararlı bir deneyim gerçekten de Ubuntu tabanı ile sağlanabilir.

Arch gibi dağıtımlar için bir sorun olduğunda ( bleeding edge ) kolları sıvamaya hazır olmak lazım.

Geçenlerde Solus'u denedim biraz ama hala eksik bir distro olduğunu belli ediyor. Zira geliştirici Ikey Doherty sürekli olarak Linux ortamında eksik veya yetersiz gördüğü çözümleri geliştirme uğraşında ama ( ki bence çok hoş ) bunu kullanıcıların yeterince bilgili olduklarını varsayarak yapmakta.

Herkesin bir sorunda Github'ta şak diye , doğru verilerle geri bildirimde bulunamayacağını düşünürsek tecrübesiz kullanıcıların en azından bir süre uzak durmasında fayda var gibi geliyor.

Onun dışında deneysel çalışmaları ( Lsi ile AVX kullanımı , driver manager ile Plug and Play kavramını gerçekten geliştirmeye çalışması vs ) gayet umut vaad eder nitelikte.
« Son Düzenleme: 24 Şubat 2018, 17:42:05 Gönderen: Leopard »
The only people who should kill are those prepared themselves to die!

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
« Yanıtla #5 : 24 Şubat 2018, 07:10:17 »
9-10 aydır kulanıyorum bazı şeyleri eklemek iyi olacaktır.

-Debian'ın Sid tabanını kullanıyor.
-Bazı uygulamalarında kendi depolarında güncel sürümünün olmamasının sebebi denenmesi. Bazı yeni sürümler hataya sebep olabiliyor.
-Sık kullanılan Windows uygulamaları Whatsapp, Onedrive, Gdrive ... yüklenebiliyor.
-Depo kaynağı ekleme Debian ile aynı.
-Windows'daki Güvenli Kip benzeri kurtarma kipi de sunuyor.
-Pek çok özellik topluluk fikirleri sonucunda oluşturuluyor.
-Sürümler arası küçük güncellemelerin yanında Windows SP güncellemeleri gibi 1 büyük sistem güncellemesi yapılıyor. Senede 2 yeni sürüm yayınlıyorlar zaman içinde bu döngü uzayıp kısalabilir belki proje sonlanır kim bilir. :blank:   [youtube]dCEnXSFxgsY[/youtube]
-Touchpad 3-4-5 parmak jestlerine de destek veriyor. ( Bu konuda doğal destek sunan tek Linux masaüstü.)
-Yazı motoru MacOS'a yakın kalitede güzel. ( Diğer dağııtmlardan farkını hemen belli ediyor.)   -Hata bildiriminin kolay olmasının yanı sıra fikir bildirimi de çok basit. Bunun içinde uygulaması mevcut. Ekran görüntüsü, video, günlük kaydı eklemek falan çok kolay olduğundan pek çok dağıtımdaki yaşanılan bazen pişman eden bir sistemi yok.

Olumsuz bazı yönleri ise

-Kendi sunucuları yavaş çalıştığından Türkiye eklemek gerekli. https://www.deepin.org/en/mirrors/packages/
-Dosya tarayıcısı, Takvim, Resim görüntüleyici, Müzik oynatıcı, Hesap makinesi... gibi uygulamalar temel özelliklerden fazlasını sunmuyor. Nautilus, Shotwell... -den daha zayıf.
-Çeviri dosyaları kullanılan yazılımları yeni sürümleriyle geldiğinden beklemek gerekiyor. Bazı uygulamalarını İngilizce görenler bu sebeple garipsemesin.  :)
-Dosya tarayıcısı koyu temayı destelemiyor.
....

Eksikler ufak ufak gideriliyor. Yeni yazılımlar ve eklenen özellikler ile Gnome benzeri kendine has bir dağıtım olma yolunda ilerliyor. https://www.deepin.org/tr/original/deepin-boot-maker/  buradan yazılımlarına göz atabilirsiniz. Bakalım Çin'li arkadaşlar mevcut destekten fazlasını alırsa neden olmasın.

"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
« Yanıtla #6 : 24 Şubat 2018, 08:05:37 »
Yazılımların geç güncellenmesi özellikle web tarayıcılarda güvenlik açıklarında neden olmakta. Mesela Deepin'deki en son Firefox sürümü 58.0.0 ama bu sürümdeki bir güvenlik açığı 58.0.1 sürümünde giderildi. Deepin ise bu güncellemeyi hâlâ vermiş değil.

Deepin geliştiricileri en son sistem yamalarıyla Meltdown ve Spectre açıklarını kapattıklarını söylüyor ama aynı şey Bumblebee için geçerli değil. Nvidia sürücüsü için bu açık Nvidia-384 sürücüsü ile kapatıldı ama Bumblebee kurulum aracı Nvidia-367 sürücüsünü kuruyor.

Elbette isteyen kullanıcı bunları kendisi yapabilir ama her kullanıcı da bunu yapabilecek durumda değil.
« Son Düzenleme: 24 Şubat 2018, 08:11:14 Gönderen: okanakinci »

Çevrimdışı meda

• Penguen
« Yanıtla #7 : 24 Şubat 2018, 18:57:02 »
Deepin resmi forumlarında yazılımların geç güncellenmesinden şikayetçi pek çok kullanıcı var gayet normal bir durum.  :)   Şunu da unutmamak gerek ki güncelleme konusunda sermayedar şirketler bile sorunlu. Tarayıcı depolarını kendim ekledim sistemle birlikte onlarda güncelleniyor. Bahsettiğiniz donanımsal açıklar içinse pek çok üretici BİOS güncellemesi bile vermedi. Üreticilerin bıraktığı açıklara çok fazla bir şey yapamazsınız.

Toplamına bakınca bu tür açık ve güvenlik konularına çok fazla takılmamak gerek eğer ki tam anlamıyla hakimiyet sağlayım diyorsanız Slackware ve FreeBSD gibi sistemleri öğrenmek çok daha iyi olur.  :D
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
« Yanıtla #8 : 25 Şubat 2018, 02:47:32 »
Bahsettiğiniz donanımsal açıklar içinse pek çok üretici BİOS güncellemesi bile vermedi. Üreticilerin bıraktığı açıklara çok fazla bir şey yapamazsınız.

Biraz reklam yapıyormuşum gibi olacak ama söylemeden edemeyeceğim. Yaklaşık üç yıl önce şu anki Dell marka bilgisayarımı aldım. Çünkü Ubuntu'lu laptoplar da ürettiğinden Linux desteğinin iyi olduğunu düşünüyordum. Ki haklı da çıktım. Linux'a verdiği destek mükemmel olmasa da oldukça iyi.

Benim bilgisayarıma uzun zamandır BIOS güncellemesi verilmiyordu. Ben de son zamanlarda kontrol etmekten vazgeçmiştim. Sizin bu mesajınız üzerine bir daha göz attım. Meltdown ve Spectre açıklarının duyulmasından sonra yeni bir BIOS yayımlamışlar. Sevindirdiler beni. Böylece bir sonraki bilgisayarımı da aynı markadan almaya karar verdim.

Çevrimdışı meda

• Penguen
« Yanıtla #9 : 25 Şubat 2018, 16:07:21 »
Linux desteği konusunda daha doğrusu yazılım desteği olarak Dell iyi olacağını bildiğimden yaklaşık 2 sene önce bende Dell 7559 almıştım fakat söylemek istediğim şey güncelleme ve yamalarla uğraşmak ruh sağlığınıza zararlı çünkü insan elinin değdiği hiçbir şey kusursuz değil bu aşikar durum böyleyken takıntı yapmayada gerek olmadığını düşünüyorum. Yazılım donanım vs.

8-9 aydır Deepin kullanıyorum ufak tefek sorunlarına rağmen geliştiricilerin 2 sürüm sistemi ne kadar ilerletebileceğini görme niyetim var. Özellikle de kendi uygulamalarındaki gelişimi gözlemlemek. Biraz da farklılık olsun diye kullanıyorum. Senelerin Gnome, KDE, XFCE... ortamları 3-4-5 parmak jestlerini doğal desteklemiyor Unity 8'den biraz umudum vardı ancak Canonical desteği kesince başka dağıtım olarak Deepin'i farkettim. Görsellik ve işlevsellik benim için önemli kurduğum uygulamadan fazlasını menüde görmek beni rahatsız eder KDE ve Gnome-Shell ortmalarını bu sebeple pek sevmem.  :)
                   Orhan VELİ"