Zevk için mi öğrenmek istiyorsun? Yoksa dil öğrenerek yazılımlar geliştirip, günlük hayatta kullanmak veya satmak mı istiyorsun? Ayrıca Assembly makine kodlarının (ikilik düzen) sembolik gösterimlerinden oluşan bir dil ve bildiğim kadarıyla farklı işlemcilere göre yazım kodları değişiyor. Bana kalırsa assembly öğrenmesi oldukça zor ve gereksiz.
Açıkçası bende alanımdışı olduğu için (bilgisayarcı değilim) çok vakit ayıramıyorum bu işlere. Birçok dili öğrenmek için çalıştım ama hep yarım kaldı ama yinede birşeyler yapabilecek/düzenleyebilecek kadar öğrendim. Eğer günlük hayatta kullanmak ve kendi işlerini kolaylaştıracak programlar yazmak istiyorsan, herşeyin bulutlaştığı günümüzde, web tabanlı bir (ben PHP tercih ediyorum) dil öğren derim. Tabi bu işler veri kaydetme/süzme/analiz etme/düzenleme gibi tabir yerindeyse işletim sisteminden bağımsız işlerse uygun düşer. (Şunuda ekleyeyim PHP'de uçbirim komutlarını verebileceğin fonksiyonlar mevcut, bunu python veya shell script kodları ile desteklersen, çalıştığın pc üzerindede birçok işlemi yapabilirsin.) Web tabanlı uygulamaların avantajı; her platformda çalışıyor olması ve kolayca erişilebilir olması.(tablet, cep telefonu, farklı işletim sistemleri, gerekli olan bir tarayıcının olması) Ayrıca javascipt (jquery, ajax...) gibi bir betik dili ve css öğrenirsen, güzel şeyler ortaya çıkarabilirsin.
Web tabanlı olmayan bir dil önerecek olursam, vaktin olursa C öğren (bir yerde hala neler yapılabilineceğine dair sınırı belli değil diye okumuştum), eğer vakit ayıramam dersen Python ideal olur sanırım. Hazır kütüphaneleri ile birçok şeyi kolayca yapmana imkan veriyor ve google üzerinde birçok döküman mevcut.