Selamlar, 2013'ten bu yana ara ara Linux Mint kurarim bilgisayara. Bu yaz yeni bilgisayar almistim, hic linux kurmamistim bugun kurayim dedim. Kurulumda hicbir sorun yasamadim, kuruldu. Fakat sorun buradan sonra basladi. Bilgisayari kapatip actigimda bilgisayarda grub ekraninin acilmasini beklerken direkt olarak Windows ekranina gectigini fark ettim. Sonra forumdan boot menu tamiriyle ilgili bir konuda Boot Repair'i buldum. Bilgisayarim UEFI destekli, sda'yi sececegime sda1'i secmisim. Linux Mint ekranina gecemezken simdi Windows ekranina da gelemiyorum. Bilgisayar Windows Onarim ekraniyla basliyor. Forumda arattim hatami fakat benim gibi bir hataya dusmus bir arkadas goremedim. Simdi ben Windows'u nasil kurtarabilirim? Diski ikiye bolmustum, Su an ikisi de gozukmekte saglam bir sekilde. Bilgisayari usb'den baslatmaktayim. Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.
Düzenleme: Biraz uğraşarak usb'den açtığım boot repair uygulamasıyla Linux Mint bölümünü düzenledim, ve Linux Mint'i başlatabiliyorum artık. Bundan önce Linux Mint'i seçmeye çalıştığımda boot menüsünde, This is not authentic gibi bir hatayla karşılaşıyordum. Şu an tek sıkıntım grub'u tekrar kurabilmek, ve Windows boot'unu tamir etmek. Boot Repair uygulamasıyla onarım başlatmaya çalıştığımda "GPT tespit edildi. Lütfen bir BIOS-Boot bölümü oluşturun (>1MB, biçimlenmemiş dosya sistemi, bios_grub bayrağı). Bu, Gparted gibi araçlarla yapılabilir. Sonra tekrar deneyin." diye bir hata alıyorum. Sanırsam grub için bir disk oluşturmam gerek. Başarabilirsem tekrardan düzenleyeceğim bu yazıyı ve nasıl yaptığımı anlatacağım, benim gibi hataya düşenlere çözüm maksadıyla, iyi akşamlar.
Düzenleme 2: Yaptığım hatayı tespit ettim. Önyükleme Onarımı'nda gelişmiş seçeneklerde, ayrık boot/efi seçeneğini tıklayıp sda1'i yani Windows'un boot menüsünü bozmuşum. İki tane disk görünüyor o ekranda, sda1 ve sda5, ikisi de Windows'un diskleri. GParted uygulamasında istenilen gibi biçimlenmemiş 1 mb'lık bir alan oluşturup bios_grub bayrağını atadım, fakat yine aynı hatayı almaktayım düzenleme 1'de yazdığım gibi. Çözüm önerilerine açığım. Kendim halledersem burayı tekrar düzenlerim.