Gönderen Konu: [Çözüldü] SSD İçin BTRFS mi Yoksa Ext4 mü Daha Uygun?  (Okunma sayısı 2928 defa)

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia GT820M + Intel Haswell-ULT
  • İşlemci: Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz x 2
Merhaba arkadaşlar.

Yakın zamanda bilgisayarımın sabitdiskini çıkarıp yerine bir SSD taktım ve bilgisayarım gerçekten rahatladı. Bir daha asla HDD kullanmam. Şu an Windows 10 kullanıyorum. Tekrar Linux'a döneceğim. Pek çok Linux dağıtımı Ext4 dosya sistemini tercih ediyor, BTRFS'yi ise isteğe bağlı olarak sunuyor. BTRFS'nin bazı özelliklerini okuduğumda hayran kalıyorum ama SSD ile uyumu hakkında bilgi edinemedim.

Sizce BTRFS, SSD'ler için uygun mudur? TRIM destekler mi? Sanırım otomatik birleştirme falan yapıyormuş, bu da SSD'ler için sorun olur mu? Performans ve güvenilirlik bakımından Ext4'ten iyi midir ya da ona denk midir? Kısacası SSD'me Linux kurarken Ext4 mü yoksa BTRFS'yi mi tercih etmeliyim?
« Son Düzenleme: 21 Şubat 2019, 08:23:59 Gönderen: okanakinci »

Çevrimdışı Empat

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • If I can imagine it, I can achieve it!
    • Kişisel Websitem
  • Dağıtım: Ubuntu
  • Masaüstü Ortamı: Gnome
  • Grafik Kartı: SAPPHIRE PULSE RX570 8G
  • İşlemci: RYZEN 5 2600
Ynt: SSD İçin BTRFS mi Yoksa Ext4 mü Daha Uygun?
« Yanıtla #1 : 20 Şubat 2019, 19:30:02 »
Ben SSD ile ext4 kullanıyorum. Gayet memnunum.
Sistemim Arch Linux - KDE. Anakartım maksimum SATA 2 (300 MB) destekliyor. SSD'nin hız desteği 550 MB'a kadar.
300 MB hızda bile performansı çok iyi.

SSD ile bilgisayarımda, CentOS üzerinde XFS kullandım. Onda da pek fark göremedim.

Ciddi bir fark olduğunu sanmıyorum. Yine de yabancı forumları gezmekte fayda olabilir.
Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia GT820M + Intel Haswell-ULT
  • İşlemci: Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz x 2
Ynt: SSD İçin BTRFS mi Yoksa Ext4 mü Daha Uygun?
« Yanıtla #2 : 21 Şubat 2019, 08:23:43 »
Reddit'teki bu sayfada işe yarar bazı bilgiler buldum. Anladığım kadarıyla BTRFS en üstün özelliklere sahip olan dosya sistemi. Özellikle de Timeshift için en iyi seçenek. Fakat hâlâ gelişme sürecinde ve çözülmesi gereken bazı sorunlara sahip.

Ext4 bazı kısıtlılıklara sahip ama bu çok çok çok büyük boyutlu depolama aygıtları için geçerli. Sıradan bir SSD ya da HDD için sorun değil. Üstelik Ext4 son derece kararlı. Zaten bu yüzden Linux dağıtımları Ext4'ü tercih ediyorlarmış. BTRFS yeterince kararlı olduktan sonra ona geçebilirlermiş.

Kısacası BTRFS geleceğin dosya sistemi ama bugünün değil. Bu nedenle Ext4 kullanacağım. Konuyu çözüldü olarak etiketliyorum.