Gönderen Konu: [Nasıl] Cinnamon Masaüstü - Pencere Saydamlığı  (Okunma sayısı 5174 defa)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
[Nasıl] Cinnamon Masaüstü - Pencere Saydamlığı
« : 10 Eylül 2019, 01:11:10 »
Cinnamon masaüstünde, şu anda pencereler için bir saydamlaştırma yönetimi mevcut değil. Bununla birlikte bir Cinnamon kullanıcısı, burada bir betik (opacify_windows.sh) hazırlamış. Bu betik yardımıyla Cinnamon masaüstünde pencere saydamlığını ayarlayabilirsiniz.

Bunun için önce aşağıdaki komutla, betiğin kullandığı paketleri kurunuz.

Kod: [Seç]
sudo apt install xdotool wmctrl
Sonra aşağıdaki komutla betiği indirebilirsiniz. Betiği istediğiniz bir dizine taşıyabilirsiniz, böylece yanlışlıkla silmememiş olursunuz.

wget https://raw.githubusercontent.com/smurphos/nemo_actions_and_cinnamon_scripts/master/.local/bin/opacify_windows.sh
Ardından dosyaya sağ tıklayıp, Özellikler seçeneğinden çalıştırma izni veriniz.

Betiği açıp aşağıdaki değerleri değiştirerek istediğiniz sonucu elde etmeniz mümkün.

Odaklanılan pencereler için aşağıdaki satırı bulunuz. 98 olan değeri, örneğin 90 olarak değiştirebilirsiniz. Bu aktif olan pancerelerin %90 oranında saydam olmasını sağlayacaktır.

FOCUS_OPACITY=98              # Focused non-maximised application
Aşağıdaki satır, odaklanılmamış pencerelerin saydamlığını ayarlıyor. Varsayılan olarak %75 olarak geliyor, bence bu değer yeterli, odaklanılmamış pencerelerin daha fazla ya da saydam görünmesini isteseniz, bu satırı değiştirebilirsiniz.

DEFAULT_OPACITY=75            # Any others - e.g unfocused applications.
Diğer değişkenlerin yanına açıklamalarını yazıyorum, istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Bence bu değerlere dokunmadan sadece odaklanılan pencere değerini değiştirmek yeterli olacaktır.

Alıntı
EXCLUDE_OPACITY=100                        # Dışlanan pencereler (Firefox gibi bazı uygulamalar, okunaklılık sorunu olmamasını için dışlanıyor).
FULLSCREEN_OPACITY=100                  # Pencerelerin tam ekran durumundaki saydamlığını ayarlıyor.
TILED_OPACITY=100                              # Pencerelerin yaslama durumundaki saydamlığını ayarlıyor
MAXIMISED_OPACITY=100                     # Pencerelerin ekranı kapladığındaki saydamlığını ayarlıyor
DEMANDS_ATTENTION_OPACITY=100  # Any window demanding attention (Tam olarak ne işe yaradığını bilmiyorum).
GROUP_OPACITY=95                             # Unfocussed applications that share a PID with the focussed application (Tam olarak ne işe yaradığını bilmiyorum).

Düzenlemeleri yaptıktan sonra, betiğe çift tıklayıp çalıştırabilirsiniz. Etkin olması için CTRL+ALT+ESC tuşlarına birlikte basarak, Cinnamon masaüstünü yenilemeniz gerekebilir.

Oturum açtığınızda etkin olması için, betiği "Başlangıç Uygulamaları" aracına ekleyebilirsiniz.

« Son Düzenleme: 10 Eylül 2019, 15:17:25 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı KT

• Yeni Penguen
  • *
  • Selamlar..
    • Kagan Tanrisundu
  • Dağıtım: Linux Mint 19.03
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.4.8
  • Grafik Kartı: ASUS RX570 ROG STRIX 8GB GDDR5 OC 256Bit
  • İşlemci: AMD Ryzen 3 1300X Quad-Core Processor × 4
Ynt: [Nasıl] Cinnamon Masaüstü - Pencere Saydamlığı
« Yanıtla #1 : 10 Eylül 2019, 17:27:27 »
Önerdiğinizi denedim gayet güzel oldu teşekkür ederim. Bir de ek olarak Ubuntu da pencereleri taşırken yaprak gibi salınma ve bir çok pencere efekleri vardı. Linux mint de çalıştırmak mümkün olma olasılığı var mı  acaba? Not: system in istikrarını bozarsa hiç kalkışmayalım saygılar.
Destek ve yardımlarınız için teşekkür ederim. Saygılarımla..

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #2 : 10 Eylül 2019, 18:31:17 »
Önerdiğinizi denedim gayet güzel oldu teşekkür ederim. Bir de ek olarak Ubuntu da pencereleri taşırken yaprak gibi salınma ve bir çok pencere efekleri vardı. Linux mint de çalıştırmak mümkün olma olasılığı var mı  acaba? Not: system in istikrarını bozarsa hiç kalkışmayalım saygılar.

Rica ederiz.

Sallanan Pencere ve diğer efektlerin doğrudan Ubuntu ile bağlantısı yok. Ubuntu'nun geliştirmeyi bıraktığı Unity kabuğu, pencere yöneticisi olarak Compiz'i kullanıyordu. Daha doğrusu Unity, Compiz'in bir eklentisi gibiydi. Pencere sallanması vb. etkiler Compiz'den geliyordu.

Cinnamon masaüstü ise Compiz ile uyumlu değil, dah doğrusu Cinnamon'da gördüğünüz panel ve efekt vb. öğeler Muffin pencere yöneticisinin bir eklentisi gibidir. Aynı enda iki pencee yöneticisi çalışmayacağı için, Compiz etkinleşince Muffin devre dışı kalır (ölür). MATE ve Xfce masaüstü ortamları Compiz ile uyumlu çalışabilir. Çünkü bunlardaki öğeler pencere yöneticisinden bağımsız. Hatta MATE ve Xfce ile Compiz hazır ve yapılandırılmış geliyor, Masaüstü Ayarları aracı ile Compiz'i seçip sorunsuzca kullanabilirsiniz.

Bununla birlikte; Cinnamon'ada bir kaç Compiz efekti için hazırlanmış eklentiler mevcut. Bu eklentiler 3. parti niteliğinde, yani "Sistem Ayarları => Eklentiler" aracı ile kurmanız ve Cinnamon'a eklemeniz gerekiyor. Doğrudan geliştirici ekip tarafından hazırlanmadıkları için, uyumluluk konusunda bir garanti sunmak zor. Eğer geliştirici yeni sürüme destek vermezse, bunun için elle düzenleme yapmanız gerekebilir, ama bu çok zor bir işlem değil. Cinnamon eklentilerinin sürüm uyumluluğunun sağlanması ile ilgili buradaki konuyu inceleyebilirsiniz. Compiz benzeri eklentiler için, aşağıdakileri kurabilirsiniz.

Woobly Windows: Sallanan pencere efekti sağlar
Desktop Cube: Masaüstü küpü efekti sağlar

Cinnamon masaüstünü kendine ait pencere efektleri de var, Sistem Ayarları => Efektler bölümünden değiştirmek ya da kapatmak mümkün. Özelleştirme sekmesinden, bunlarla ilgili ince ayar da yapabiliyorsunuz.
« Son Düzenleme: 10 Eylül 2019, 18:35:26 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı KT

• Yeni Penguen
  • *
  • Selamlar..
    • Kagan Tanrisundu
  • Dağıtım: Linux Mint 19.03
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.4.8
  • Grafik Kartı: ASUS RX570 ROG STRIX 8GB GDDR5 OC 256Bit
  • İşlemci: AMD Ryzen 3 1300X Quad-Core Processor × 4
« Yanıtla #3 : 10 Eylül 2019, 19:05:14 »
İnceledim. Bu kadarı kafi kanaatimce. Hayırlı akşamlar. İyi çalışmalar.
Destek ve yardımlarınız için teşekkür ederim. Saygılarımla..