Gönderen Konu: Linux Sözlüğü  (Okunma sayısı 17566 defa)

Çevrimdışı varulven

• Çaylak Penguen
  • **
  • non me tenent vincula, non me tenet clavis
  • Dağıtım: Linux Mint 16 Cinnamon Edition 32-Bit
Linux Sözlüğü
« : 12 Mart 2014, 21:36:32 »

Arkadaşlar bu konu altında linux dağıtımı kullanırken karşılaştığımız kelimeleri, kavramları, bu kavramların açıklamalarını ve varsa bu kavramların kurulumu ya da  anlatımıyla ilgili kendi forumumuza ait linkleri paylaşacağız.

Kavramları arayıp bulmak isteyen arkadaşlar control+f tuş kombinasyonuyla aradıklarını bulabilirler.

Cinnamon

Cinnamon aynı gnome ve kde gibi bir masaüstü ortamıdır. Bu masaüstü ortamı Linux Mint Ekibi tarafından geliştirilmektedir. Mate masaüstü gnome 2 tabanlıyken, cinnamon, gnome 3 tabanlıdır.

Özgürlük, dışsal bir ayarlama değil, içsel bir kazanımdır.

Çevrimdışı Fitilli Daniyal

• Kıdemli Penguen
    • /Anarzift
    • Dümen Dergi
  • Dağıtım: Linux Mint 20.1 Cinnamon
  • Masaüstü Ortamı: Gnome
  • Grafik Kartı: AMD R9 M265X - İntel HD Graphics 4600
  • İşlemci: İntel İ7 4720 HQ
Ynt: Linux Sözlüğü
« Yanıtla #1 : 12 Mart 2014, 21:47:00 »
KERNEL (ÇEKİRDEK)

Aslında "Linux" deyince akla ilk olarak işletim sisteminin tümü gelse de olay daha farklıdır. Linux ismi, Linux kernelini (çekirdeğini) ortaya çıkaran insan olan Linus Torvalds'dan gelmektedir. Bütün bilgisayarı yöneten bu çekirdek derlenmiş haliyle sadece 500 KB kadar yer tutmaktadır. Tüm kaynak kodlarıyla sıkıştırılmış halde 20 MB kadar yer tutan çekirdekte aynı zamanda tüm donanım sürücüleri de bulunmaktadır. Temelde tüm dağıtımlar aynı çekirdeği kullanırlar. (BSD vb. dağıtımlar hariç.) O yüzden çekirdek güncellendiğinde tüm dağıtımlar da dolaylı olarak güncellenmiş olur. Yani Linux tek başına bir işletim sistemini belirtmez. GNU/Linux dersek eğer (GNU: Açık kaynaklı yazılım demektir.) dağıtım sınıfına girer. Örnek: Pisi GNU/Linux 1.0, Linux Mint GNU/Linux vb.
Sorgulamaya başlayan bir bilgisayar kullanıcısının son durağı Linux'tur.

(Fitilli Daniyal için bknz: AMAT - İhsan Oktay Anar)

Çevrimdışı Eludecraft

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: OpenSuSE/Chakra
  • Masaüstü Ortamı: KDE
« Yanıtla #2 : 12 Mart 2014, 22:00:08 »
KDE
İnsan üstü meziyetleri olan, diğer masaüstü sistemlerinin yanında açık ara birinci siborg sistemi. Allah tarafından gökten zembille indirildiğine inanılır. @Fitilli Daniyal gibileri kullanamaz.

Şaka şaka. :)

KDE Qt tabanlı gelişen, Nokia tarafından dolaylı yoldan desteklenen masaüstü projesidir. Genellikle göze çarpan özellikleri uygulamaların kalitesi ve masaüstünün işlevselliğidir fakat biraz hantal olduğundan şikayet edilir.
« Son Düzenleme: 12 Mart 2014, 22:01:41 Gönderen: Eludecraft »
Çalışan sistemi bozmayacaksın ağa

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
« Yanıtla #3 : 12 Mart 2014, 23:04:57 »
Aslında şu ekşi sözlük tarzı sözlük scriptini temin edebilsek, bir subdomain ile sözlük açabiliriz :)
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı Fitilli Daniyal

• Kıdemli Penguen
    • /Anarzift
    • Dümen Dergi
  • Dağıtım: Linux Mint 20.1 Cinnamon
  • Masaüstü Ortamı: Gnome
  • Grafik Kartı: AMD R9 M265X - İntel HD Graphics 4600
  • İşlemci: İntel İ7 4720 HQ
« Yanıtla #4 : 12 Mart 2014, 23:31:36 »
Aslında şu ekşi sözlük tarzı sözlük scriptini temin edebilsek, bir subdomain ile sözlük açabiliriz :)
Ocean hocam on numara olur var ya :)
Sorgulamaya başlayan bir bilgisayar kullanıcısının son durağı Linux'tur.

(Fitilli Daniyal için bknz: AMAT - İhsan Oktay Anar)

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
« Yanıtla #5 : 13 Mart 2014, 00:04:45 »
Herkes üye olup birşeyler yazabilir sözlüğe ekşisözlük tarzı :) güzel olur bence de ama sözlük yazılımını temin etmemiz lazım, nette ücretsiz sürümleri var mıdır araştırmak lazım.
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
« Yanıtla #6 : 13 Mart 2014, 00:13:15 »
http://wmscripti.com/php-scriptler/hazir-sozluk-scripti-eksi-sozluk-scripti.html (ücretsiz)
http://wmaraci.com/forum/ucretsiz-scriptler/hazir-sozluk-scripti-duzenlenmis-112299.html (ücretsiz)  ancak Türkçe karakter problemi var gibi biraz düzenleme gerektirebilir. Linux deyimleri ve terimleri hakkında güzel bir sözlük yapılabilir gibi.
« Son Düzenleme: 13 Mart 2014, 00:14:51 Gönderen: Ocean »

Çevrimdışı Eludecraft

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #7 : 13 Mart 2014, 00:14:40 »
http://wmaraci.com/forum/script-alim-satim/serhatsozluk-v6-yeni-123135.html (bu 20 TL'ye satılıyor)
http://wmaraci.com/forum/ucretsiz-scriptler/hazir-sozluk-scripti-duzenlenmis-112299.html (burada ücretsiz bir tane var) ancak Türkçe karakter problemi var gibi biraz düzenleme gerektirebilir. Linux deyimleri ve terimleri hakkında güzel bir sözlük yapılabilir gibi.
Bizim yardımımız dokunabilir belki? İkinci script çok popüler gibi.

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
« Yanıtla #8 : 13 Mart 2014, 00:16:16 »
evet bu arada ilkinin ücretsizi de varmış, linkini değiştirdim. İkincisinin tasarımı benim de hoşuma gitti ama dediğim gibi Türkçe karakter problemi var sanırım. Biraz el değmesi gerekiyor gibi.

http://www.zonasozluk.com/ burada kurulmuş hali var.

Çevrimdışı varulven

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #9 : 13 Mart 2014, 16:31:28 »
Vallahi mükemmel olur Samet Hocam :)

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
« Yanıtla #10 : 13 Mart 2014, 16:43:15 »
http://sozluksau.com/

şuradaki sözlük yazılımına mest oldum, çok şeffaf bir tasarımı var gerçekten, satılıkmış sanırım. Satan kişiye eposta gönderdim, bakalım ne kadar fiyat verecek. Uçuk bir fiyat vermezse satın almayı düşünüyorum.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #11 : 13 Mart 2014, 16:58:27 »
Güzel bir fikir. Ama bu tip sözlük ortamlarda trollemeye karşı önlem alınabiliyor mu?
Yetki verilecek kişilerin özenle çalışabileceği bir ortam olursa güzel olur.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
« Yanıtla #12 : 13 Mart 2014, 17:01:04 »
Trollemeye karşı bir entry'nin yayınlanmadan önce yönetici onayı gerektirmesi gibi bir önlem alınabilir.

Çevrimdışı Eludecraft

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #13 : 13 Mart 2014, 17:21:41 »
Trollemeye karşı bir entry'nin yayınlanmadan önce yönetici onayı gerektirmesi gibi bir önlem alınabilir.
Gerek yok aslında. Gördüklerinizi engellersiniz olur biter. Genelde bu yönetici onayı gecenin bir yarısı yarı uykulu gözlerle yapıldığı için pek sağlıklı olmuyor. :)

Çevrimdışı varulven

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #14 : 13 Mart 2014, 17:51:56 »

İyi de orası açık bir platform olmayacak ki, ben yanlış mı düşünüyorum ?

Benim sözlük.linuxmint.net.tr alt domain'inden anladığım aynı wiki gibi belli başlı yazarları olan yani ekibi olan bir yapıdır. Bilemedim şimdi.

Şimdi orada bir sözlük formatı ile forum formatı arasında dağlar kadar fark var. Sözlük formatı, forum formatının işlevlerinin çok azını karşılayabilir.

Burada sözlüğün işlevi sadece tanım yapmak ve tanımladığı kavramla ilgili forumumuzdan linkler paylaşmak olacak. Gnome-look'a girip conky'nin, plymouth'un, splash screen'in neler olduğunu görüp merak ettiğinde sözlükten güzel ve basit bir tanımla öğrenecek. Varsa forumla ilgili linkleri görecek.

Sözlüğün bu iki temel işlevi dışında ek işlevleri de olabilir ama abartmamak lazım. Çünkü temel olan forumdur. Forumun önüne geçmemesi lazım.

Belki ek olarak şöyle başlıklar da olabilir. "Linux Mint yükledikten sonra ilk olarak neler yapıyorsunuz" Böyle bir başlıkta herkes kişisel deneyimlerini yazabilir. Mesela ben;

Önce güncellemeleri yapıyorum, sonra dil desteği, sonra ek donanımları kontrol etme, sonrasında pidgin, banshee gibi istemediğim programları kaldırma, istediğim programları yükleme, müzik, belge ve video arşivlerime kişisel dosyalarıma kopyalama, paneli yukarı alma, uygulamacıklar değiştirme, internetten tema yükleme, icon değiştirme, sistem temizliği yapma vs vs

Tabi bunları daha ayrıntılı anlatarak...

Tabi bunlar benim nacizhane görüşlerim dostlar.
« Son Düzenleme: 13 Mart 2014, 18:07:12 Gönderen: varulven »