Gönderen Konu: Elementary OS  (Okunma sayısı 15758 defa)

Çevrimdışı Juafin

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Elementary OS Freya
Elementary OS
« : 05 Şubat 2015, 01:56:17 »
Arkadaşlar Elementary yüklemek istiyorum fakat Ubuntu hakkında birşeyler duydum. Amazon yüzünden kimse kullanmıyormuş. Bunun nedeni nedir?
Özgür Yazılım

Çevrimdışı dustengercege

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: Linux Mint Cinnamon
Ynt: Elementary OS
« Yanıtla #1 : 05 Şubat 2015, 02:11:51 »
Ne duydunuz, nerden duydunuz?
Şükran duygusu asaletin göstergesi, nankörlük sevginin mezarıdır.

Çevrimdışı mozhan

• Yeni Penguen
  • *
    • @mrozhan
  • Dağıtım: Arch Linux
  • Masaüstü Ortamı: Gnome Shell & i3
  • Grafik Kartı: Ati
  • İşlemci: i5
« Yanıtla #2 : 05 Şubat 2015, 02:33:29 »
Amazon ugulamasının yuklu gelmesı ve arama yerinde cıkan ucretli içerikler yüzünden olabilir fakat bütün linux dağıtımlarında olduğu gibi Ubuntu'da da istemediğiniz her ne varsa bunu kaldırıp engelleyebilirsiniz

Çevrimdışı sakata gintoki

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #3 : 05 Şubat 2015, 02:52:15 »
Arkadaşlar adamlarında para kazanması lazım . Sonuçta ubuntu bir şirket tarafından geliştiriliyor bu tip anlaşmalarla para kazanmak istemeleri bana normal geliyor. İstemiyorsanız kaldırırsınız o özelikleri :)

Çevrimdışı mozhan

• Yeni Penguen
  • *
    • @mrozhan
  • Dağıtım: Arch Linux
  • Masaüstü Ortamı: Gnome Shell & i3
  • Grafik Kartı: Ati
  • İşlemci: i5
« Yanıtla #4 : 05 Şubat 2015, 03:00:33 »
Arkadaşlar adamlarında para kazanması lazım . Sonuçta ubuntu bir şirket tarafından geliştiriliyor bu tip anlaşmalarla para kazanmak istemeleri bana normal geliyor. İstemiyorsanız kaldırırsınız o özelikleri :)
Sonuna kadar katılıyorum

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
« Yanıtla #5 : 05 Şubat 2015, 09:31:06 »
Adamların para kazanması tabi ki gerekiyor, sonuçta bir şirket tarafından yönetiliyor. Bu tip anlaşmalarla para kazanmak istemelerini normal karşılamak gerekiyor ancak  şu kısmın bence altını çizmek gerekiyor. Linux kullanımının temel nedenlerinin başında ne gelir ? özgürlük, güvenlik, gizlilik.

Sistem ile birlikte bu Amazon'a bilgi gönderme özelliğin açık olarak gelmesi bence gizlilik ihlali, suistimal içerir. Sistemi istediğimiz zaman kaldırabiliriz (kapatabiliriz) değil de, sistemi istediğimiz zaman açabiliriz (aktif edebiliriz) olarak gelmesi bence daha doğru olurdu.

Sonuçta yeni Ubuntu kullanmaya başlayan yeni linux kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunun bu uygulamadan haberi bile yok. Bu da gizlilik ihlalinini ve suistimalini beraberinde getirir.
« Son Düzenleme: 05 Şubat 2015, 09:57:59 Gönderen: Danny »
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı Juafin

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 05 Şubat 2015, 16:27:50 »
Arkadaşlar benim açımdan sorun yokta chip com da görmüştüm ve merak ettim nedeni nedir diye. Bide arkadaşlar başka bir sorum var Linux'un dağıtımlarından biri -> Elementary OS (Elementary OS'unda dağıtımı var 3 tane bildiğim.) --> Jupiter
                                                                                                                                                                               -->Luna
                                                                                                                                                                               -->Freya
Böyle alt alta sıralama var. Peki ben diyelim en alt dağıtımı istiyorum Ubuntu'nun, misal Freya. Freya'yı indirmek için Ubuntu mu yüklü olması gerek? İnşAllah anlatabilmişimdir.

Bide şu haritayı çizme ihtiyacı buldum çoğu yerde bulamadım da.(Kendi öğrendiklerimden yola çıkarak yapıyorum. Yanlış olan yerleri yorum olarak atın lütfen.)

->Jupiter                                                                                                                                                                                                                                               
                Ubuntu--->Elementary OS--->     Freya
                                                                           ->Luna                                                                                                                                                                                         

Özgür Yazılım

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #7 : 05 Şubat 2015, 17:07:52 »
Onlar sürümlerin adları.http://distrowatch.com/table.php?distribution=elementary
Yüklemeyle bir ilgisi yok.

0.3-beta1 freya   
0.2             luna   
0.1             jupiter

Çevrimdışı Juafin

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #8 : 05 Şubat 2015, 17:33:05 »
Ben anlatamadım veya anlamadım. :( Bu konuları tam olarak bilmiyorum. Diğer forumlarda gördüğüme göre isteyen Jupiteri yüklüyor isteyen Lunayı. ?
Özgür Yazılım

Çevrimdışı sakata gintoki

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #9 : 05 Şubat 2015, 17:37:06 »
Sistem ile birlikte bu Amazon'a bilgi gönderme özelliğin açık olarak gelmesi bence gizlilik ihlali, suistimal içerir. Sistemi istediğimiz zaman kaldırabiliriz (kapatabiliriz) değil de, sistemi istediğimiz zaman açabiliriz (aktif edebiliriz) olarak gelmesi bence daha doğru olurdu.

Sonuna kadar haklısınız ama özeliği kapalı verirlerse istedikleri gibi bir anlaşma yapamıyacakları açık. Ha seçimleri doğru değil ancak neden bunu tercih etiklerini anlıyorum.

Peki android hakkında ne düşünüyorsunuz, biraz alakasız gelecek ama oradada bir şirket var ve yüksek kullanım oranına sahip.

Çevrimdışı dustengercege

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #10 : 05 Şubat 2015, 17:43:32 »
Bu tamamen size kalmış, kararlı olanı kullanmak istiyosanız Luna. En yeni yenilikleri kullanmak denemek istiyorsanız, beta olduğunu göz önünde bulundurarak Freya Beta http://elementaryos.org/journal/freya-beta-1-available-for-developers-testers kurun. Her ikisini deneyerek karar verebilirsiniz. Windows'la birlikte mi kullanacaksınız? Bu dağıtımda ilgimi çekmeye başladı ama diskte yer yok artık :)
« Son Düzenleme: 05 Şubat 2015, 17:47:02 Gönderen: dustengercege »

Çevrimdışı Juafin

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #11 : 05 Şubat 2015, 19:13:41 »
  +Nasıl yükleneceği hakkında hiç bir fikrim yok maalesef. İlk önce Linux'umu yükleyeyim? Ubuntu'yumu? Gerçekten yardımcı olursanız çok sevinirim.
  +İSO yazıyor birde bunun anlamı nedir?
  +Windows+Freya'yı aynı anda kullanabilir miyim?
  +Yükleme adımları hangi linkte?
 Lütfen yardımcı olun.
Özgür Yazılım

Çevrimdışı dustengercege

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #12 : 05 Şubat 2015, 19:24:56 »
Windowsla aynı anda kullanabilirsin.

Ubuntuyu yada önce herhangi birşeyi kurmana gerek yok.

Hangisine kuracağına karar verdinse eğer; http://elementaryos.org/ indirdiğin .iso dosyasını http://www.linuxliveusb.com/ ile usb belleğe yazdırabilirsin windows ortamında. DVD ile kuracaksan eğer "image burn" ya da benzeri bir uygulama bulabilirsin, image dosyasını dvd ye hazırlamak için.

Önce Windows kuruluysa daha iyi. Kurulum adımları için https://www.youtube.com/watch?v=yn6-kvgrBWA izleyebilirsin. Kurulumda tek dikkat etmen gereken diskin tamamına kurmamak. Dikkat edersen sıkıntı yaşamazsın. Bence her ihtilama karşı önemli dosyalarının yedeğini al nolur nolmaz. Kurulumda iki tane bölüm oluşutracaksın. Biri "/" sistem buraya kurulacak. İkincisi Swap/takas alanı 2 ya da 3 GB ayırsan yeterli olacaktır. Bunları kurulum sırasında değiştir düzenle gibi seçeneklerle yaparsın. Kurulum sırasında zaten diskin tamamına ve diğer seçeneği sunacakatır.

EOS hiç denemedim. İndirmiştim ama öylece duruyor. İstiyosan bir kez "Virtual Box" ile dene, senin için daha rahat olur. Kolay gelsin. Bu arada kafanda fikir olması açısından buradaki Linux Mint Türkçe kurulum rehberini incleyebilirsin, en azından nedir, ne değildir bilgin olur. EOS kurulum rehberi olmasada. http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=4.0
« Son Düzenleme: 05 Şubat 2015, 19:54:56 Gönderen: dustengercege »

Çevrimdışı Juafin

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #13 : 05 Şubat 2015, 19:32:45 »
  Yardımcı olduğun için minnettarım, çok sağol. USB yolu ile kuracağım.
  Anladığım kadarıyla;
 .iso dosyasını indirip usb'ye atacağım.
 gerisini videodan takip edeceğim. Çok teşekkür ederim.
 Şimdilik son iki soru daha soracağım. :)
  USB'de kaç gb'lik yer olacak. C:/ de kaç gb'lik yer olması lazım?
Özgür Yazılım

Çevrimdışı dustengercege

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #14 : 05 Şubat 2015, 19:52:46 »
USB için 2 GB lık USB olsa da işini görür diye düşünüyorum. Linux Live Usb ile rahatlıkla halledersin. C' de derken, diskinde ne kadarlık boş yer var bilmiyorum ama, Steam falanda kullanacaksan ortalama 100 GB lık bir alan rahat yetiyor kendi adıma. 50 de yeter. Tercih senin. Zaten Linux yüklediğin alandan, tüm diske erişebiliyosun. İstersen Windows ortamından, denetim masası/yönetimsel araçlar/bilgisayar yönetimiydi yanlış hatırlamıyorsam, kurmak istediğin miktarı oluşturabilirsin kurulama başlamadan önce.

Yeni diskler nasıldır bilmiyorum ama 4 den fazla birincil bölüm oluşturamazsın. 2 tanesini Windows kullanıyor. Bir de yedek bölümün varsa ya da birden fazla Linux kullanırım dersen, yeterli yerinde varsa. Mantıksal bölüm oluşturabilirsin kurulum sırasında.

Kurulum bittikten sonra grub ekranında istediğin işletim sistemini seçer kullanırsın. Nadirde olsa sorun olursa Türkçe forumlar var zaten. Artık gerisi senin deneyimine ve denemelerine kalmış :)