Cinnamon masaüstünde yeterli performans alamıyorsanız öncelikle Sistem Ayarı => Efektler bölümünden pencere efektlerini kapatmak denenebilir. Bununla birlikte önceki bağlantıda verilen GPU için EXA hızlandırma seçeneğini etkinleştirecek düzenlemeyi yaptınız mı? Eğer yaptı iseniz yine önceki mesajda değinilen daha güncel sürücüleri PPA deposu yardımı ile kurmak denenebilir. Cinnamon pencere yönetiminde Muffin isimli GPU'nun özelliklerini OpenGL ile kullanan bir pencere yöneticisi kullandığı için GPU ile ilgili iyileştirmeler doğrudan sistem performansını etkileyecektir.
İsterseniz Cinnamon masaüstünü Romeo deposundan 2.6 sürüme yükseltebilirsiniz, nasıl yapılacağına daha önce değinmiştim. Ben bayağıdır bu şekilde kullanıyorum, henüz bir sorunla karşılaşmadım.
Yeni alacağınız bir sistem Cinnamon masaüstünü daha performanslı çalıştırma ihtimali oldukça yüksek. Yeni nesil sistemlerde gelen entegre GPU'lu sistemler dahi bu tür masaüstü ortamları için oldukça iyi OpenGL performansı sergileyebiliyor. Açık kayanak sürücü desteğinden dolayı yeni nesil bir entegre Intel GPU'ya sahip bir sistemin dahi başarım düzeyinin iyi olacağı söylenebilir.
Bir miktar daha fazla performans için, Cinnamon pencere yöneticisi Muffin'in gölge efektini kapatabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki komutu uçbirimde çalıştırıp /etc/environment dosyasını açınız.
sudo gedit /etc/environment
Açılan dosyanın en altına aşağıdaki satırı ekleyip dosyayı kaydedinizve sistemi yeniden başlatınız.
MUFFIN_NO_SHADOWS = 1