Gönderen Konu: Android Hakkında  (Okunma sayısı 6923 defa)

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
Android Hakkında
« : 31 Temmuz 2015, 19:54:34 »
Merhaba,

Konuya nasıl gireceğimi pek bilemiyorum. Dağınık olursa şimdiden affola.

Hepimizin malumu ki, bilgisayarlarımızda linux dağıtımları kullanmamızın bir ve en önemli sebebi açık kaynak kodlu olması. Arka planda nelerin işlediğini bilmek, en azından birileri tarafından kontrol ediliyor olduğunu bilmek, kullanıcılara güven veriyor (en azından bana veriyor).

Mahremiyetimin birilerinin eline ne sebeple olursa olsun geçmesini istemiyorum. Bir zamanlar "önemli birisi değilim ne yapsınlar benim bilgilerimi" derdim. Ancak şimdi daha iyi anlıyorum ki evet bilgilerim tek başına bir şey ifade etmiyor. Fakat toplumun bilgileri o topluma nasıl yön verilebileceği hakkında önemli ipuçları veriyor. Yani sizin facebookda bir olaya tepki olarak paylaştığınız bir paylaşım tek başına bir şey ifade etmezken,  onlarca kişinin aynı olaya verdiği tepki(ler) çok şey ifade ediyor. Bu yüzden forumlar haricinde sosyal medya diye tabir edilen siteleri kullanmıyorum. Çünkü bu oyunun, ne kadar küçük olursa olsun, bir parçası olmak istemiyorum.

İş böyle olunca hayatımızdaki rolü bilgisayardan fazla olan cep telefonlarımızı da elden geçirmemiz gerekiyor. Düşünüldüğü zaman linux temel alınmış android işletim sistemi bu iş için en uygun. Ancak bilmediğim bir çok nokta var. Mesela hangi firmalar kaynak kodlarını paylaşıyor, ya da böyle firmalar mevcut mu? İnternetten araştırmama rağmen sağlam bilgi elde edemedim. Peki öyle bir firma varsa, işlemcilerini barındıran telefonlarında çekirdek seviyesine kadar açık rom yapılabilir mi? (Google servislerini ve play storedaki uygulamaları kullanmamam gerektiğinin farkındayım.)

Cevaplarınızı bekliyor olacağım. Sabır ile okuduğunuz için teşekkürler. : )

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Ynt: Android Hakkında
« Yanıtla #1 : 02 Ağustos 2015, 10:24:53 »
Bu konunun altına yazmak ne kadar doğru olacak bilmiyorum.  ::) GNU/Linux Türkiye Facebook grubunda Nokia N9'u övenler vardı. Linux tabanlı MeeGo işletim sistemine sahip. Açık kaynak kodlu.

Çevrimdışı canynr

• Yeni Penguen
  • *
  • Geçmişi değiştiremezsin, gelecek senin elinde...
    • cnynrr
  • Dağıtım: Linux Mint Tessa
« Yanıtla #2 : 02 Ağustos 2015, 12:55:52 »
Uygulamaları Google Play Store üzerinden indirmeyip apk uzantılı indirseniz bile uygulamalar birçok izin istiyor ve apk'yı yayınlayan kişinin dosyaya zararlı yazılım ekleyip eklemediğini bilemezsin. Ben de önceden apk uzantılı indiriyordum Gmail hesabım olmadığı için ama bir uygulamayı yükledikten sonra telefon kendinden geçti, fabrika ayarları ile düzelttim. Yani ne yaparsanız yapın %100 güvenlik olmuyor maalesef.

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
« Yanıtla #3 : 02 Ağustos 2015, 19:03:15 »
Bu konunun altına yazmak ne kadar doğru olacak bilmiyorum.  ::) GNU/Linux Türkiye Facebook grubunda Nokia N9'u övenler vardı. Linux tabanlı MeeGo işletim sistemine sahip. Açık kaynak kodlu.

İletim sisteminin Türkiye topluluğu bile varmış. http://www.meegoturkiye.org/ oldukça iyi görünüyor tek sıkıntı telefon çeşitliliğinin olmaması.

Çevrimdışı Quaoar

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #4 : 03 Ağustos 2015, 23:32:58 »
Android işletim sisteminin tamamen özgür ve hiç bir kapalı kaynak kod içermeyen Replicant Projesi var. Eğer cihazınız destekliyorsa deneyebilirsiniz.

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
« Yanıtla #5 : 04 Ağustos 2015, 00:43:34 »
Android işletim sisteminin tamamen özgür ve hiç bir kapalı kaynak kod içermeyen Replicant Projesi var. Eğer cihazınız destekliyorsa deneyebilirsiniz.

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bu çok iyi bir haber.  :) Fakat listeyi bulamadım.  :-\

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
« Yanıtla #6 : 04 Ağustos 2015, 00:46:13 »

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
« Yanıtla #7 : 04 Ağustos 2015, 01:03:27 »
[member=980]abdyek[/member]
http://www.replicant.us/supported-devices.php

Teşekkürler. En mantıklı seçim s3 ya da note 2 gibi görünüyor.  ;D
Aslında akıllara şu soru geliyor: Google Play Store daki uygulamaları kullanamayacaksam akıllı telefon kullanmanın mantığı ne? O uygulamalar telefona akıllı sıfatını vermiyor mu? Çok sinir bozucu bir durum.  >:(
Düzenleme: İletiler birleştirildi.
« Son Düzenleme: 04 Ağustos 2015, 08:12:42 Gönderen: karakartala »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
« Yanıtla #8 : 04 Ağustos 2015, 08:12:02 »
Özgür yazılımların bulunduğu F-droid marketi kullanabilirsiniz.

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
« Yanıtla #9 : 04 Ağustos 2015, 13:08:47 »
Özgür yazılımların bulunduğu F-droid marketi kullanabilirsiniz.

O marketi ilk duyduğum günden beri (daha geçen gün sanırım yine siz yazmıştınız. O duyduğum gündü. ;D ) takip ediyorum. Market çok yetersiz gözüktü gözüme.

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
« Yanıtla #10 : 04 Ağustos 2015, 13:11:11 »
O marketi ilk duyduğum günden beri (daha geçen gün sanırım yine siz yazmıştınız. O duyduğum gündü. ;D ) takip ediyorum. Market çok yetersiz gözüktü gözüme.
Ben yazmadım, ben de geçen gün yazandan görmüştüm. Genel ağdan araştırdım. Başka alternatifini de bulamadım.

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
« Yanıtla #11 : 04 Ağustos 2015, 16:19:06 »
Ben yazmadım, ben de geçen gün yazandan görmüştüm. Genel ağdan araştırdım. Başka alternatifini de bulamadım.

Sadece bu market için Note2 alıp yüklemek pek bir işe yarayacağını düşünmüyorum. Tamam full açık sistem ama market olarak pek bir şey vaat etmiyor. Bu biraz da spor araba alıp vites 1 de kullanmak gibi.  ;D