Gönderen Konu: [Çözüldü] Windows kullanan birinden çok yönlü sorular  (Okunma sayısı 19859 defa)

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
Merhaba,

Bundan dört yıl kadar önce Linux'a merak sarmış ve birkaç sürümünü kullanmış biri olarak maalesef hayal kırıklığına uğramıştım. Neler çektim neler! Windows bütün işimi görmesine rağmen Linux sevdası nereden geldi bilmiyorum. Belki biraz merak, belki de özenti.

Hangi sürümü kullandıysam sorunlarla karşılaştım. Touchpad çalışmadı, fare işareti kaybolup geliyordu, yazıcıyı kuramadım, Türkçe kelimeler ve karakterler sorunlu vs. Sonra bin pişman oldum. Windows'u kurmak için çok uğraştım. Recovery gitti, Windows yazılım gitti vesayre derken, orijinal Win 7 almak zorunda kalmıştım. Anladım ki Windows'ta hayat varmış. Her işimi yapmama rağmen bir daha tevbe ettim Linux kullanmaya.

Şimdi ise son bir haftadır acayip merak sardım yine Linux'a. Bir kez daha Mint kurmak istiyorum. Ama cesaret edemiyorum. Ya aynı sorunlarla karşılaşırsam. O zamanlar ki bilgisayarım Asus'tu, şimdi ise Sony. Donanım bilgisini de vereceğim.

Tahmin ediyorum ki dört yıl içerisinde Mint oldukça gelişmiştir. İnanın ki Windows bütün işimi görüyor ama ben Windows ile uğraşmak istemiyorum. Sorunum olduğunda her tür sorunumu çözebiliyorum. Ama Windows ile pek uğraşmak istemiyorum. İstiyorum ki sade bir sistem olsun. Her şey elimin altında olsun. Bakım ile Disk Temizleme ile, Defender ve benzerleri ile ilgilenmeyeyim.

Şimdi sorularım var:

1. Yukarıda yazdıklarıma cevap niteliğinde yazmak istedikleriniz var mı? Varsa buyrunuz.
2. Donanım bilgim: i3 - 3120M 2.50 Ghz, 4 Gb RAM ve 64 bit; Intel (R) HD Graphics 4000. Bu sistem için Mint uygun mu? Değilse hangisi uygun?
3. Canon MX340 yazıcı kesinlikle kurulur mu?
4. Windows'ta Browser olarak Opera'yı tek geçiyorum. Peki Mint'te Opera resmi yayıncı mı? Mint'te ki tarayıcılar Windows'taki kadar hızlı mı ve sorunsuz mu?
5. Touchpad sorunsuz çalışacak mı? Yani iki parmakla dokunduğumda sağ tık, ve iki parmakla kaydırdığımda sayfa kayacak mı? Fare imleci arada bir kaybolup gelecek mi?
6. Türkçe karakter sorunu hâlâ var mı?
7. Windows tüm işimi görmesine rağmen niçin Mint kurmalıyım? Virüs cevabı dışında başka sebepler varsa lütfen onları yazın.

Aklımda şu an bu sorular/sorunlar var. Olursa tekrar yazacağım. Şunu çok iyi biliyorum ki, yıllar önce de tüm sorularıma büyük bir sevecenle cevap veriyordunuz.

Saygılarımla.
« Son Düzenleme: 06 Ağustos 2015, 17:18:54 Gönderen: yinemimail »

Çevrimdışı Liva

• Penguen
  • Basit Düzey Mint Kullanıcısı
  • Dağıtım: Mint 17.3
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: AMD Radeon R4 and R5 Graphics
  • İşlemci: AMD A6 Quad Core 1.8 Ghz
Ynt: Windows kullanan birinden çok yönlü sorular
« Yanıtla #1 : 05 Ağustos 2015, 14:28:06 »
1) Dediğiniz gibi artık Mint gelişti ve diğer dağıtımların da bir tık önüne geçti diyebilirim.
2) Sisteminiz için paşalar gibi yeter Linux Mint. Diğer dağıtımlar için de öyle. Ama gerçekten "İşletim Sistemi" diyebileceğim tek dağıtım Linux Mint. Nedeni de 1,5 GB bir ISO kalıbı indiriyorsun ve içinde CD yazma aracından tut da PDF okuyucusuna kadar her şey var. Dışarıdan bir uygulamaya ihtiyaç duymuyorsun. Ben de Linux mu Windows mu diye arada kalan insanlardandım ancak Windows kurduğumda artık keyif almadığımı fark ettim.
3) Yazıcı hakkında bir bilgim yok maalesef. Eğer dilerseniz bir müddetliğine de olsa Windows'un yanına kurup deneyin Linux Mint'i.
4) Hem paket depolarında hem de Opera'nın resmi sitesinde Linux için yükleme paketleri mevcut. Eğer sürücülerinizle ilgili bir sorun olmazsa Windows'tan daha iyi çalışacağını düşünüyorum çünkü Windows'a göre Linux daha az kaynak harcıyor.
5) Fare kullanma alışkanlığı olan birisi olarak şunu söylemeliyim ki touchpad gerçekten fazlasıyla iş görüyor. Fazlasıyla da kişiselleştirilebilir ayarı mevcut. Fare imlecinin kaybolma gibi bir sorunu olmaz, eğer olursa da forumda bir konu içerisinde halledilir diye tahmin ediyorum.
6) Linux Mint'in en dert yandığım konularından birisiydi tam Türkçe olamaması. Son birkaç sürümdür tam Türkçe haline geldi ancak yeni gelen özelliklerin depoya eklenmesi biraz zaman alıyor. O da bir sonraki dağıtımda uygulanıyor yani. Sadece ufak tefek Türkçe hataları bulursunuz bulabilirseniz.
7) Kendi açımdan söyleyim. Windows'ta %40'ı gören CPU kullanımım %10lara düştü. Arkaplanı değiştirmeye Windowstan herkes alışkındır. Ancak başlat menüsü (Linux'da panel diye geçer) özelleştirme, masaüstüne Conky denilen özel temalar, Cairo-Dock, Docky gibi MacOS'a benzer kısayolları kurup bilgisayara çok farkı bir hava katabilirsiniz. Bu sadece görünüm için... Benim en çok hoşuma giden özelliklerinden birisi çat diye kapanıyor olması :) Hele ilk kurduğumda korkmuştum yani bir şey mi oldu diye ama 3 saniyede kapanınca bilgisayar bir süre sonra hoşuna gidiyor insanın :) Windows'ta güncelleştirmeler çok çok ağır sürer. İndir dersin indirmez, beklersin beklersin bir şey olacağı yoktur ya da güncelleştirmeleri bilgisayar kapanırken yapmaya kalkar. Linux'da öyle bir olay yok. Güncelleştirmeyi kur dersin çatır çatır indirip kurar 900 MB/sn'de :) Sistemi yeniden açarsın kullanırsın rahat rahat. Ben de yeni bir kullanıcıyım ancak çok yabancısı sayılmam artık :)  Benim şimdilik diyeceğim bu kadar. Yine aklına takılan olursa yardımcı olmaya çalışırım. :)
~~~~~   Bazı insanlar o kadar fakir ki tek sahip oldukları şey para...   ~~~~~

Çevrimdışı canynr

• Yeni Penguen
  • *
  • Geçmişi değiştiremezsin, gelecek senin elinde...
    • cnynrr
  • Dağıtım: Linux Mint Tessa
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #2 : 05 Ağustos 2015, 14:39:04 »
1. Bende ilk geçtiğimde sorunlar yaşamıştım yıllar önce ama vazgeçmemiştim inat olarak :) Mint çok gelişti hatta Windows'tan daha iyi diyebilirim.
2. Linux Mint'i kesinlikle kaldırır, hatta KDE masaüstünü bile ki en ağır masaüstüdür. Linux Mint Mate kurarsnız bilgisayar deyim yerindeyse uçar.
3. Yazıcı hakkında pek bilgim yok ama benim HP yazıcımı windows'ta drive ile uğraşırken Mint sadece kablosunu takınca tanıyor ve kullanılıyor.
4. Operayı hiç kullanmadım ancak linux desteği var diye biliyorum. Google Chrome kullanırsanız da hız farkını görebilirsiniz.
5. Touchpad sorun olmaz diye düşünüyorum çünkü Windows'tan daha fazla özelleştirme var.
6. Türkçe karakter sorunu yok denecek kadar az deniyor ama ben hala o sorunla karşılaşmadım :)
7. Çünkü Mint daha sade, güvenli, hızlı ve sorunsuz bir işletim sistemi. Arkadaşın dediği gibi Linux Mint'te 1.5 GB dosyayı indirdiğiniz de Office programlarından tutun VLC medi player, CD/DVD yazma programları herşey dahil geliyor. Windowsta ise 3.5 GB dosya indirmenize rağmen yüklü gelen tek şey kablosuz ağ sürücüsü ki o da Windows 8 ile geliyor. Önceki sürümlerde o da gelmiyordu.

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #3 : 05 Ağustos 2015, 16:06:10 »
Ben de yukarıdaki cevaplara ek bir kaç şey yazayım.
3-) Mx serisi ile ilgli son bir kaç yılda forumlara pek bir şey yazılmamış. Sorun olsa yazılırdı diye düşünüyorum. MX340 tarama testlerinden de başarıyla geçmiş. Kesin diyemem ancak çalışacağını düşünüyorum.
4-) Evet, Opera Linux için de resmi olarak sürüm çıkarıyor. İster yazılım merkezinden, isterseniz de sitesinden indirip kurabilirsiniz.
5-) Bilgisayarın marka ve modelini verirseniz araştırabiliriz.
6-) 2011'den beri Linux kullanıyorum. Şimdiye kadar Türkçe karakter sorunuyla karşılaşmadım.
7-) http://www.whylinuxisbetter.net/index_tr.php?lang=tr

Çevrimdışı Liva

• Penguen

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
« Yanıtla #5 : 05 Ağustos 2015, 18:16:47 »
Sizlere 7 maddelik soru sordum, Mint'e geçmem için 7 süper sebep saydınız.  Cevap veren ve verecek olan herkese şimdiden çok çok teşekkür ederim.

Cevapların hemen hepsine geri dönüş yapmam gerekiyor. Kimine ise biraz daha detaylıca sormam gerekiyor. Teker teker cevaplamak yerine buradan topluca yazıyorum şimdi.

4 yıl önce yazıcıyı Wifi'a bağlanarak kullanmak istemiştim ama olmamıştı. Bu kez "olacak" gözüyle bakıyorsunuz. Peki kablolu kullanmak daha mı sorunsuz olacaktır?

A) Opera'da kullandığım bir takım eklentiler var: Reklam engelleyici, Youtube video/mp3 indirme vs. Bunları yine kullanabilecek miyim?
B) Bilgisayarımın marka ve modeli: Sony Vaio SVE1513G1EW'dir. Sorunsuz çalışır mı?
C) Göz sağlığı için f.lux programı kullanmaktayım üç aydır ve kullandığımdan bu yana gözlerim ağrımıyor, yaşarmıyor ve bulanık görmüyor. Bunun benzeri var mı Linux'ta.
D) Mint 17.2 Cinnamon mu yoksa Mate mi önerirsiniz?
E) 2005'ten beri aktif Windows kullanıcısı olarak bir kez dahi sistem çökmemişti. Linux'ta çökme olur mu peki? Gereksiz programlardan ve gereksiz sitelerden uzan durdum şimdiye dek.

whylinuxisbetter sitesine baktım,  hemen hepsini okudum. Epey ikna etti beni.

Hani bir ürün/mal almadan önce iyice bir inceler, satıcıya sorular sorarsınız ya, işte o misal benimki. Aklımdaki tüm soruları sorarak şüphe kalsın istemiyorum.

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
« Yanıtla #6 : 05 Ağustos 2015, 18:44:21 »
Kablolu daha sorunsuz çalışır.

Eklenti sorunu olacağını düşünmüyorum zira sistemle alakalı değil.

2-3 gündür Win10 kullanıyorum berbat tasarım ve yazılardaki ucuz görünüm yüzünden en kısa sürede Mint dönüşü yapacağım. Kurulum yaparsanız İnfinality kurmanızı tavsiye ederim. Yazı kalitesi biraz daha artıyor.

Cinnamon daha görseldir.

Her sistemde çökme vs olabilir yaptığınız işlemler dahilinde kimse bunun garantisini veremez. Çünkü herkes bilgisayarı aynı şekilde kullanmıyor. Sınırlı sayıda bilgisayara yüklenen OSX bile çökme yaşar.

8 aylık geliştirilme süreci yaşayan Windows 10 için forumları bir gezin ısınmasından tutunda dahili gelen yazılımlardan donanıma kadar sorunlar yaşanmakta. 

"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı Liva

• Penguen
« Yanıtla #7 : 05 Ağustos 2015, 19:57:50 »
Yeniden Merhaba!
Kablolu ağı kullanmanız her zaman sıkıntı ihtimalini azaltır. Zaten Live CD olduğu için direkt kurulum ekranıyla karşılaşmayacaksınız. Önce işletim sistemi açılacak sonra Linux Mint'i Yükle diyeceksiniz öyle kurulum başlayacak. Öncelikle Wi-Fi ağına bağlanacak ondan sonra yüklemeleri yapacak Linux.

A) Opera eklentileriniz (eğer Opera üzerinden kurulmuşsa) sorunsuz bir şekilde kendi tarayıcısında çalışacaktır.
B) Linux hemen hemen her bilgisayarda sorunsuz bir şekilde çalışır (eğer çok eski bir sistem olup da desteğini kesmemişse)
C) f.lux programını araştırdım. Direkt kendi sitesinde resmi olarak ücretsiz Linux sürümünün mevcut olduğunu gördüm. (Şimdi kendime de kuruyorum merak ettim. :) )
D) Cinnamon 3D özelliklerini destekler ve saydamlık gibi biraz daha göze hitap eder (Not: Her masaüstü ortamı, kendi programlarıyla yüklenir. Şahsen benim için en kullanışlı olanı, programlar yönünden de hoşuma gideni Cinnamon olduğunu belirtirim. Bununla başlamanızı tavsiye ederim.)
E) Linux çökmelere karşı olarak kurulmuş bir işletim sistemidir. Her işletim sistemi çöker ancak Linux tamamen açık kalmaya yönelik bir işletim sistemidir. (Ana makineler, Sunucular bilgisayarlarını kapatmazlar ve büyük çoğunluğu Linux kullanır. Zaten uzak durduğunuzu belirtmişsiniz, bu yüzden işletim sisteminizin zarar göreceğini pek sanmıyorum açıkçası.
« Son Düzenleme: 05 Ağustos 2015, 20:04:34 Gönderen: ertancetin »

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
« Yanıtla #8 : 05 Ağustos 2015, 20:23:00 »
Not: F.lux'u Youtube'dan da araştırınız. 

Mint 17.2 Cinnamon 64 bit'i kendi sitesinden iso olarak indirdim ve md5 ile gözden geçirdim. Şimdi iso dosyasını DVD'ye yazdırıyorum değil mi? Nasip ise bu gece kurulumu bitiriyorum. 

Çevrimdışı Liva

• Penguen
« Yanıtla #9 : 05 Ağustos 2015, 20:30:07 »
Flash diskiniz varsa DVD'ye yazık etmeyebilirsiniz. :) Unetbootin adlı uygulama ile kısa süre içerisinde kalıbı flash diske yazdırabilirsiniz. :)

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
« Yanıtla #10 : 05 Ağustos 2015, 20:43:57 »
Flash diskiniz varsa DVD'ye yazık etmeyebilirsiniz. :) Unetbootin adlı uygulama ile kısa süre içerisinde kalıbı flash diske yazdırabilirsiniz. :)

:) Maalesef yoktu. InfraRecorder ile en düşük hızda yazdırıyorum şu an. Umarım bu kez asla pişman olmam.

2005'ten bu yana XP, 7, 8.0, 8.1 ve dün ise 10 güncellemesi yapıp kullandım. İnanın ki hiçbiri Windows 7 kadar iyi/kararlı değil.

Sıralamam işe şöyle:

1. Windows 7
2. Windows 8.1
3. Windows 8.0
4. Windows 10
5. Windows XP

Şimdi Windows 10'un iso dosyasını da DVD'ye çekip, keyini alıp bir köşeye atacağım. Windows 10 kadar kötü bir Windows sürümü görmedim ben. 98 bile daha kararlıdır kesin.

Bu kez Mint'e kesinlikle ama kesinlikle güveniyorum. Hadi hayırlısı!

2iks hızında yazdırmam sorun olmaz değil mi?
« Son Düzenleme: 05 Ağustos 2015, 20:47:06 Gönderen: yinemimail »

Çevrimdışı Liva

• Penguen
« Yanıtla #11 : 05 Ağustos 2015, 20:50:05 »
Yazdırma hızı düştükçe yazdırma hatası azalır. :) Biraz fazla bekletir ama :)  Windows gerçekten geriye doğru gitmeye başladı. Ben de denedim Windows 10'u :) Pişman oldum :) Boşverin onu bunu siz :) Gelin usul usul Mint'e :)

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
« Yanıtla #12 : 05 Ağustos 2015, 21:13:12 »

C) f.lux programını araştırdım. Direkt kendi sitesinde resmi olarak ücretsiz Linux sürümünün mevcut olduğunu gördüm. (Şimdi kendime de kuruyorum merak ettim. :) )

Resmi sitesini bulamadım link alabilir miyim?  :D

Çevrimdışı Liva

• Penguen
« Yanıtla #13 : 05 Ağustos 2015, 21:18:20 »

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
« Yanıtla #14 : 05 Ağustos 2015, 21:25:58 »
Şimdi her şey tamam. Kuruluma geçiyorum. Bütün diski silip öyle kuracağım. Windows Mindows gidecek. Önemli dosyalarımı da aldım.

DVD'yi takıp bilgisayarı yeniden mi başlatacaktım? Kurulum esnasında özellikle dikkat etmem gereken ayar vs. var mı?
« Son Düzenleme: 05 Ağustos 2015, 21:31:10 Gönderen: yinemimail »