Dediklerinizde haklısınız, yalnız Türkiye'de Linux kullanan çok az sayıda insan var. Ben zaten Linux'un görünümünü ve sistemi seviyorum. Yalnız dediğim gibi sadece bir kullanıcı olduğum için öğrenme yolunda da pek ilerlemiyorum. Windows kullanırmış gibi kullanmak istiyor insan.
Benim derdim kendi ses problemimi çözmekti. Alsa driverda "Butterfly" yardımcı olmaya çalıştı sağolsun. Zaten internette yazan bir sürü kodlar var, sizlerde Linux ile içli dışlı olmuşsunuzdur artık, buna rağmen bu kodları yazıpta problemleri çözememek mantıksız geliyor. Belki problem ses driver'ı da değildi, belkide başka bir donanımla uyum sağlayamadı ve ses kartına yansıdı bu durumda, bu bilinmez. Yalnız bunu düzeltmekte Linuxun işi, kullanıcıların işi değil.
Birde Nvidia olsun, Ati olsun veya diğer ekran kartları olsun, bu adamlar Linux için ekran kartları üretmiyorlar, yazılım desteği sağlamıyorlar, doğru söylüyorsunuz. Tabii az çok o bölümlerle de ilgilenen vardır, yalnız bu adamlar daha çok oyuna yönelik ekran kartları üretiyorlar. Windows için, Mac için üretiyorlar. Bu da Linux'un suçu.
Linux yeterince atılım yapabilseydi, daha problemsiz bir sistem olsaydı, adı duyulsaydı; Bu adamlarda zaten biz deliymişiz, bu zamana kadar Linux'un kıymetini bilememişiz deyip Linux için ekran kartları, audio driverları, daha bir sürü şey yapabilirlerdi bence. Realtek Ses Paneli olacağı yerde, saçma sapan Alsa Driverları ile uğraşılıyor. Dediğiniz gibi driver desteğini sağlamıyorlar. Bunun nedeni de Realtek mi sizce ?
Linux kendi çapında gelişmek isteyen bir sistem, adamlar gidip Linux için driver yapın demezlerse, Realtek, Nvidia niye driver desteği sağlasın durduk yere. Bazı Nvidia driverlarını yüklüyorum, kendi sitesinden indiriyorum birde, internette belirtildiği şekilde paketi yüklemeye çalışıyorum, paketi yüklerken hata veriyor. Root'ta yapın diyorlar, rootta yapıyorum bu sefer başka bir hata veriyor, başka şekilde yapın diyorlar, başka bir hata veriyor. Bir driver yüklemek için bu kadar uğraşmak bence işkence.
Sizce driver desteklerini daha iyi sağlamaları için Linuxun kendini geliştirmesi gerekmez mi ?
Örnek verecek olursak bu şuna benziyor. "Ben şarkı söylemek istiyorum, normal güzellikte bir sesim var, beni oturduğum yerden birileri keşfetsin, benim sesimi çok güzel yapsın, beni ünlü yapsın"
Linux'unda aynı hesap, linux sistemi kurmuş açık kaynaklı, kullanıcılar istedikleri gibi ayarlasınlar diyor. Yalnız bunları ayarlamaları için bir problemin tam çözülmesi için yeterince bilgi yok.
Yabancı forum sitelerini araştırırken ne sorunlarla karşılaşan adamları görüyorum, adamlar bir format atarak kurtaracakları ubuntu sistemini kod girerek kurtarmaya çalışıyorlar. Yine de kurtaramıyorlar.
Aynı sorundan 10-15 foruma konu açılmış, düzgün bir cevap yok. Böyle problemler adamı sistemden soğutur. Herkesin bir yerlerde yardıma ihtiyacı oluyor sonuçta, üstünde üstü var.
Amacım Linuxu küçümsemek değil, sadece Linux'un daha çok bir şeyler yapmaları gerektiğine inanıyorum. Kullanıcılara tamamen düzgün bir sistem verdikten sonra, kullanıcılar kendileri sistemde geliştirmek istedikleri şeyleri geliştirsinler.
Adamlar Windows ve Mac Os X yapmışlar, her şeyi destekliyor, stabil çalışıyor.
Linux şunu düşünüyor; Linux sadece bir sistem olsun, Apple'ın ve Windowsun önüne geçmesin, kullanıcılar kendi çaplarında geliştirip dursunlar.
Yahu belki Linux kullanmak isteyen bir insan o sistemde doya doya oyun oynamak isteyecek, belki müzik yapmak isteyecek, belki grafik tasarımıyla uğraşacak, hani Linux'un bu sistemlerin önüne geçmesi için bunlarla içli dışlı olması lazım. Kullanıcılara veriyor sistemi, kod yazın geliştirin. Bu işin böyle yürümesi biraz saçma geliyor bana.
Ben açıkcası çok isterim Linux'un diğer formatları desteklemesini. Exe dosyalarını desteklemesini, .dmg dosyasını desteklemesini. Millet oyun meraklısı, program meraklısı, iş böyle olunca da Linux için firmalar ne yapsın.