Merhaba arkadaşlar, yeterli bir Türkçe kaynak yoktu bu konuda. Ben de g41 kullanıcısı olarak bayağı uğraştım ve en sonunda yabancı bir forumdaki küçük bir trick sayesinde yükleyebildim grafik sürücümü.
Sizlerle de paylaşmak istedim. Aslında günlük şeklinde not alım tüm yaptıklarımı ancak fark ettim ki en başta yabancı forumda gördüğümü yapsaydım gerek kalmayacakmış. O yüzden sadece o kısmı paylaşacağım sizinle.
Forumun linkini vermiyorum etik olmaz diye. Biraz eski sürümlere göreydi bilgiler. Dağıtım isimlerini güncelledim ben.
Öncelikle
şu siteden kendinize uygun dağıtım versiyonunu seçin. Ben Ubuntu için 32 bit sürümünü seçtim. Sizler de Linux Mint kullanıcısı olarak Ubuntu dağıtımından kendinize uygun bit'i seçeceksiniz.
İndirdikten sonra .deb uzantılı olduğu için açarsanız paket yöneticisi ile kuruluma geçecek. Kurup çalıştırdığınızda Linux Mint dağıtımınızın desteklenmediğine dair hata alacaksınız ve kurulum yarıda kesilecek. O yüzden kurmadan ve çalıştırmadan önce şu düzenlemeleri yapın.
Şu komut ile lsb-release dosyasını gedit ile düzenlemek için açın:gksudo gedit /etc/lsb-releaseŞöyle bilgiler çıkacak:DISTRIB_ID=LinuxMint
DISTRIB_RELEASE=17.02
DISTRIB_CODENAME=rafael
DISTRIB_DESCRIPTION="Linux Mint 17.2 Rafaela"
Bu bilgileri şu şekilde değiştirin:DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=14.04
DISTRIB_CODENAME=utopic
DISTRIB_DESCRIPTION="Linux Mint 17.2 Rafaela"
DISTRIB_ID'deki
Ubuntu'nun baş harfinin büyük olduğundan emin olun yoksa sorun yaşayacaksınız. Eğer bu yazıyı gelecekte bir tarihte okuyor ve farklı bir Ubuntu dağıtımı stabil olarak yayınlandı ve siz buna uygun kurmak istiyorsanız, dağıtım adını
DISTRIB_CODENAME kısmına küçük harflerle yazarsınız. Eğer iki kelimeden oluşan bir dağıtımsa ilk kelimesini tek yazacaksınız.
DISTRIB_RELEASE kısmına sürüm numarasını yazacaksınız. İsmi yine
Ubuntu kalacak. Aynı zamanda yine gelecek bir tarihte okuyor ve Linux Mint'in farklı sürümünü kullanıyorsanız bu dosyadaki varsayılan bilgileriniz değişik olabilir. Sorun değil.
CTRL + S kısayoluyla veya istediğiniz şekilde dosyayı kaydedip kapatın. Şimdi indirdiğiniz intel graphics intaller dosyasını çalıştırın ve kurun. Kurduktan sonra sol alttaki menünüzde programlar arasında göreceksiniz. Çalıştırın ve "Begin" diyerek kurulumu başlatın. Kurulum bitince "Report" butonu ile yapılan işlemlerin raporuna ulaşabilirsiniz.
Bende 16 yeni ekleme, 15 yeni güncelleme yapıldı ve 1 paket kaldırıldı.
İşlem bu kadar. Kurulum sonundaki uyarıda da göreceğiniz üzere etkinleşmesi için reset atmalısınız bilgisayara. Ben de şimdi kurdum ve bunu foruma yolladıktan sonra reset atıyorum. Eğer gönderiyi düzenlememişsem ve ortalıkta yoksam bilin ki bir şeyler ters gitmiştir. (
https://www.youtube.com/watch?v=ihZvHpm19eM)
Kurulumun ardından güncelleme yöneticisinde 4. ve 5. seviye güncellemeleri etkinleştirdiyseniz tercihlerden, bir adet mesa güncellemesi gelecek intel bağlantılı. Ben şimdi onu da kurdum.
Bu arada yetkili bir abi, düzenlediğimiz dosyayı geri eski haline getirmeli miyiz, getirsek ne olur getirmesek ne olur konusunda bilgi verirse şükela olur. İyi buzlamalar!