Gönderen Konu: Disk biçimlendirme  (Okunma sayısı 12970 defa)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Disk biçimlendirme
« Yanıtla #15 : 01 Eylül 2015, 14:59:47 »

"/dev/sda6 (Pardus kurulu bölümün adı) silinemiyor 6 dan yüksek sayıya sahip tüm mantıksal bölümlere ayırın" uyarısını alıyorum.

Sistemde uzatılmış disk bölümü üstünde mantıksal disk bölümlemesi görünüyor aslında. Bu hata MBR disk bölümleme tablosuna sahip disklerde en fazla 4 bölüm oluşturmaya izin vermesi ile ilgili olabilir. Bu sorun uzatılmış bölüm üstünde mantıksal disk bölümleleri oluşturularak bir miktar  aşılıyor. Yani sistemde gerçek ve mantıksal olmak üzere 4+4 en fazla 8 disk bölümü oluşturulabiliyor. Ama sizin sisteminiz zaten bu şekilde yapılandırımış görünüyor.

Sağlama yapmak için Linux Mint'de Diskler uygulaması ile ilgili diskinizi açıp ekran görüntüsünü paylaşmanızı rica edelim.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı serdar

• Penguen
  • Dağıtım: linuxmint cinnamon 17.3 64 bit
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia geforce 210
  • İşlemci: İntel i3
« Yanıtla #16 : 01 Eylül 2015, 17:11:06 »
İyi akşamlar olsun,
Butterfly, Maalesef diskler uygulaması bölümünü bulamadım. İlgili bölüme nasıl ulaşacağım konusunda destek olur musunuz?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #17 : 01 Eylül 2015, 18:05:23 »
[member=2100]serdar[/member], KDE kullanmadığım için Diskler uygulamasının KDE olmayabileceğini düşünmemiştim. Bunun yerine KDE Partition Manager uygulaması da olur. Ekran görüntüsünde seçtiğiniz diskin bölümlerinin gözükecek biçimde olmasına dikkat etmenizi rica ederim. Aslında görmek istediğim husus uzatılmış bir disk bölümünün olup olmadığını sağlamak.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı serdar

• Penguen
« Yanıtla #18 : 01 Eylül 2015, 18:43:24 »
İyi akşamlar olsun,
Butterfly, istemiş olduğunuz disk bölümünün resmi şöyle:
http://postimg.org/image/s1zq68apr/

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #19 : 02 Eylül 2015, 09:25:45 »
/dev/sda3 uzatılmış disk bölümü üzerinde 5 adet mantıksal disk bölümü görünmekte, bu aslında bir sorun olduğunu gösterebilir. Resimden anladığım kadarı ile /dev/sda5 ve /dev/sda7 olarak isimlendirilmiş disk bölümlerinin arasında bir disk bölümü daha mevcut. Bunların arasındaki bu birimde herhangi bir veri yoksa öncelikle bunu silmeyi dener misiniz?

Ayrıca Linux Mint ve Pardus'un kurulu olduğu disk bölümlerinin arasında takas alanı olduğu için bunu da silip sonradan yeniden oluşturarak sisteme eklemek gerekecek.
« Son Düzenleme: 02 Eylül 2015, 09:30:05 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı serdar

• Penguen
« Yanıtla #20 : 02 Eylül 2015, 10:34:19 »
İyi sabahlar olsun,
Butterfly,  bahsettiğiniz takas alanını sildiğimde gerek Linuxmint gerekse Pardus sistemine kalıcı bir zarar verir miyim? Ya da her sistemdeki - özellikle Linuxmint - ayarlarım ya da dosyalarım etkilenir mi? Gerçi her iki sistemdeki verilerimi düzenli olarak yedekliyorum.
Bir de resimde iki ile işaretlediğiniz alanda veri olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Ve bu alanı sildiğimde Windows kurulu bölüm bundan etkilenir mi? Zira Windowsda çok önemli ve yedeklenmesi pek olanaklı olmayan ayarlarım var.
Ayrıca nasıl Linuxmint'e, Win7'ye ve bilgisayarıma zarar vermeden takas alanını silip sonradan oluşturur ve Linuxmint'e ekleyebilirim?
« Son Düzenleme: 02 Eylül 2015, 10:40:35 Gönderen: serdar »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #21 : 02 Eylül 2015, 11:12:02 »
Takas alanını biçimlendirmek için önce aşağıdaki komut ile ayırmanız gerekir.

Kod: [Seç]
sudo swapoff -a
Bu işlemden sonra kurulu sistemde dahi (çalışan DVDUSB kullanmadan) takas alanını biçimlendirebilirsiniz.

Bundan sonra bu alanın açılış sırasında bağlanmasını engelemek olacak. Bunun için aşağıdaki komut ile /etc/fstab dosyasını açacaksınız ve takas alanı ile ilgili UUID ile başlayan girdinin başına # işareti ekleyerek satırı pasifleştireceksiniz.

Not: Aşağıdaki komutda kate yerine kwrite uygulaması da yazılabilir.

sudo kate /etc/fstab
Aşağıdakine benzer kısımda düzenleme yapacaksınız.

# swap was on /dev/sdxy during installation
#UUID=xxxxxxxx-yyyy-zzzz-xxxx-yyyyyyyy none            swap    sw

Sonra dosyayı kaydettiğinizde artık sistem başlangıcında takas alanı bağlanmaya çalışılmayacaktır. Bunu hem Linux Mint hem de Pardusaltında yapmalısınız. Takas alanını biçimlendirmeden önce yaparsanız sıkıntı yaşama olasılığınızda azalır.

Siz daha sonra disk bölümlerini yeniden yapılandırdıktan sonra aşağıdaki komut ile yeni takas alanının UUID değerini öğreneceksiniz.

sudo blkid
Bu yeni UUID değeri ile eski UUID değerini değiştirdiğinizde işlem tamam olacak.

Linux Mint ve Pardus kurulu disk bölümlerini birleştirdiğinizde de yine Linux Mint'in kurulu olduğu bölümün UUID değeri değişecektir. Bununla ilgili /etc/fstab dosyasındaki UUID değeri düzenlemesini yine takas alanındaki gibi yapacaksınız. Yeni değeri blkid komutu ile öğrenip değiştireceksiniz.

Bu işlemler sırasında sisteminize erişmezseniz, elinizin altında bulunacak kurulumu yaptığınız çalışan DVD/USB ile sistemi açmanız gerekebilir. Elinizdeki herhangi bir çalışan medya işinizi görecektir.

Önemli not: Pardus kurulu disk bölümünü silip Linux Mint kurulu bölümle birleştirme işlemi, Linux Mint bölümündeki verilerin yoğunluğu sebebiyle oldukça uzun zaman alabilir. Bunun için işlemin bitmesini muhakkak beklemelisiniz, sisteminiz taşınabilirse bu işlemleri fişe takılı olduğu halde yapmanız en uygunu olacaktır.

Çevrimdışı serdar

• Penguen
« Yanıtla #22 : 02 Eylül 2015, 11:42:56 »
İyi günler olsun,
Butterfly, dediğiniz bir disk birleştirmek benim için çok zor ve zahmetli olacak. Hele bilgisayar programcısı olmama karşın son yazdıklarınız bir hayli gözümü korkuttu. Ve bütün bunları yanımda bir uzman olmadan yapamayacağımı anladım.
Ayrıca bunları yaparken bilgisayarımdaki sistemlere ve hatta bilgisayara kalıcı hasar verme olasılığım yüksek göründü bana.
O yüzden Pardus kurulu kısmı Linuxmint'e ekleme işini en azından bir süre ertelemeye karar verdim az önce.  Hem birkaç gün önce bilgisayarcımla konuştuğumuzda hemen hemen bir - iki yıl içinde bilgisayarımı yenileyeceğini söyledi. Bu yenileme işlemi sırasında takılacak daha yüksek kapasiteli sabit diske Windows'un yanı sıra sadece Linuxmint kurmaya karar verdim. Ve o zamana kadar hali hazırda kurulu olan Pardus'u kör topal kullanmaya devam edeceğim. Zaten Linuxmint her işimi hallettiğinden Pardus'a pek gereksinimim kalmıyor. Oraya ancak birkaç dosya için arada bir giriyorum.
Şu ana kadar vermiş olduğunuz destekler için teşekkür ederim. ,
Her ne kadar sorun çözüme ulaşmasa da konuyu kilitleyebilirsiniz.