Gönderen Konu: Linux kullanılmalı mı?  (Okunma sayısı 5123 defa)

Çevrimdışı serdar

• Penguen
  • Dağıtım: linuxmint cinnamon 17.3 64 bit
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia geforce 210
  • İşlemci: İntel i3
Linux kullanılmalı mı?
« : 16 Eylül 2016, 19:19:02 »
İyi akşamlar olsun,
Az önce Linux mint'le ilgili bir değerlendirmeye rastladım bir forum sitesinde. Değerlendirmelerde gerçekten Linuxmint'le ilgili aldatıcı demeyeyim, yanlış bilgiler var.
Değerlendirmenin linki: https://www.technopat.net/sosyal/konu/linux-kullanilmali-mi.371987/

Çevrimdışı minteger

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 17.3 KDE
  • Masaüstü Ortamı: --illede KDE
  • Grafik Kartı: Nvidia
  • İşlemci: AMD
Ynt: Linux kullanılmalı mı?
« Yanıtla #1 : 16 Eylül 2016, 19:19:54 »
İyi akşamlar olsun,
Az önce Linux mint'le ilgili bir değerlendirmeye rastladım bir forum sitesinde. Değerlendirmelerde gerçekten Linuxmint'le ilgili aldatıcı demeyeyim, yanlış bilgiler var.
Değerlendirmenin linki: https://www.technopat.net/sosyal/konu/linux-kullanilmali-mi.371987/

Ben şimdi onları dövüp geliyorum.

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
« Yanıtla #2 : 16 Eylül 2016, 20:01:21 »
Ben verilen bağlantı adresinde linux mint ile ilgili bir yorum göremedim ? bağlantı üzerinde, linux mint incelemesi diye videolu ayrı bir bağlantı var onu mu kastediyorsunuz ?
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı Liva

• Penguen
  • Basit Düzey Mint Kullanıcısı
  • Dağıtım: Mint 17.3
  • Grafik Kartı: AMD Radeon R4 and R5 Graphics
  • İşlemci: AMD A6 Quad Core 1.8 Ghz
« Yanıtla #3 : 16 Eylül 2016, 23:28:37 »
Kullanan da kullanmayan da yorum yapıyor. Her yerden alınan bilgilere güven olmuyor. Oyun oynanmaz Linux üzerinde diyen var hâlâ. Steam kütüphanesinde birçok oyun var artık. Oyun oynayan birisi orada "Benim için en iyisi Mac" diyor. Böyle kafaya kayıt olup da cevap vermek bile istemiyorum.
~~~~~   Bazı insanlar o kadar fakir ki tek sahip oldukları şey para...   ~~~~~

Çevrimdışı minteger

• Penguen
« Yanıtla #4 : 17 Eylül 2016, 01:02:27 »
Buraya üyeliğim var mı hatırlamıyorum. Unutmazsam yakın bir zamanda girip biraz genişçe bilgilendiririz arkadaşları. Görülen o ki onca başlığa ve çabaya rağmen ne olduğunu anlamayan insanlar hayli var. Fırsattan istifade bilgilendirmek lazım biraz.. Gerçi bazı üyeler herşeyi bilmiş havasına girecek hemen karşı cephe alacaktır. Ama olsun pes etme yok.

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
« Yanıtla #5 : 17 Eylül 2016, 11:27:32 »
Merhaba!

Linux Mint ile alakalı bir şey göremedim. Kastettiğiniz şey birilerinin linux'da oyun oynanmaz rörörörö yorumlarıysa bunda şaşıracak bir şey yok. İnsanlar bilmeden, bilmiş gibi davranmayı çok seviyor. Kulaktan dolma bilgilerle ahkam kesiyorlar. Sorsan üst düzey linux kullanıcılarıdır. Bunlara "yaw he he" diyip oradan uzaklaşmak en iyisi.

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
« Yanıtla #6 : 17 Eylül 2016, 20:51:33 »
Çok bilindik şeyler ama bu düşüncenin altındakini sorgulamak gerek. Mesela yok sistem hata verdi yok grafikte böyle sıkıntı var. Başta donanım ürteicilerinin kabahati var. Çoğu makine arka planda çekirdek hatalarıyla çalışıyor bu da masaüstüne sirayet ediyor.

Örnek olarak:
dell_laptop: Keyboard brightness level control not supported             Yurtdışında klavyesi ışıklı olan model burda ışıksız  klavye olarak satıldığından kaynaklı.

ACPI Warning: \_SB.PCI0.PEG0.PEGP._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20160422/nsarguments-95)    Standart Optimus hatası.

ata2.00: supports DRM functions and may not be fully accessible        Bu hata Samsung Evo 850 şifreleme özelliğinin Linux tarafında bilindik hatası.

RAM adreslemesinde de hata veren uyarı var. O da BIOS sürümünün hatası güncelleme bekliyor. Şimdi bunlardan hangisi Linux çekirdeğinin kabahati.  i7 6700 HQ, 16 GB RAM, 256 GB SSD ... bu donanımla sistemin uçması lazım ama Windows 10 sistemi frenliyor. Antivirüs falanda kullanmıyorum. :D [size=78%] Opensuse-Thumleweed-KDE kullanıyorum sistem uçuyor. [/size] 8)  Bu kadar hata ile Windows 10 açılmaz pek bilindik bir özelliği olan mavi ekran hatası da kaçınılmaz.   :D  MSİ makineler yok öyle yok böyle resmen oyuncak makine üretiyorlar. Killer Ethernet, Fan modları, klavyenin rengarenk aydınlatmaları tabi bunlar sürücüsü ya da kontrol yazılımı olmadan bi halta benzemiyor. Üretici yazılım desteği olması gerek ki Apple dışında Dell biraz iyi seviyede diğerleri zaten ... noktalı yeri siz tamamlayın.

Dahası çoğu ekran kartı performansından pek memnun değil kaç kişi olarak üreticilere sorunla ilgili bildirimde bulundu. Tercümelerde katkı sağladı. Test sürümlerini kullanarak hata bildiriminde bulundu. Maddi yardım sağladı. Kaynaklara bakın Arch, Opensuse gibi dağıtımların dökümantasyonu güncel ve açıklayıcı ama kaçımız okuyoruz. Okumadığımız ve de ilgi olmadığından kimse çevirisiyle pek ilgilenmiyor.

Neyse Linux'u eleştirip, yermek yerine bu gidişe karşı durmak en iyisi olacaktır. O forumda yazılan pek çok şey deneyimsiz çocuk diyebileceğimiz adamlar tarafından yazıldığı için dikkate almamak en iyisi olacak.
« Son Düzenleme: 17 Eylül 2016, 20:54:15 Gönderen: meda »
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı uyusuk

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: Linux Mint 17.3
  • Grafik Kartı: Nvidia GeForce GTX 960M/intel HD Graphics 530
  • İşlemci: İntel Core i7
« Yanıtla #7 : 18 Eylül 2016, 15:08:27 »
Olayın daha çok oyun boyutunu ele almışlar.Steam'e girdim ve oyunlara baktım.Genelde popüler oyunlara göz attım.Listedeki oyunların yarısı gnu/linux için kullanılabilinir değil.Bunların bazılarını farklı yollardan(playOnLinux) yüklemeyi başarıyoruz fakat bu insanların bunlarla uğraşacağını sanmam.Bence de oyun delisi olan,çeşit çeşit oyunları  oynamasını seven bir insan için gnu/linux kullanmak mantıklı bir seçim değil.Evet eskisine nazaran gnu/linux bünyesinde daha kaliteli oyunlar barındırıyor.Açıkçası listeye bakmadan önce bu kadar oyunun gnu/linux'da oynanabilinir olduğunu bilmiyordum.Bununla beraber cs:go, dota,lol,civilization gibi sabit kitlesi olan oyunlar gnu/linux üzerinden oynanabiliniyor. Fakat anlamadığım olay ise arkadaşın mac'de kalayım demesidir.Çünkü ele aldığım oyunlar gnu/linux'da çalışmadığı gibi mac'de de çalışmıyor.Yani söz konusu olay "oyun" ise gnu/linux ve mac arasında pek bir fark yok gibi görünüyor.Oyun dışında söylenenlerin çoğu ise artık anlatmaktan bıktığımız doğru bilinen yanlışlar.Gnu/linux'da az uygulama var diyenler kesinlikle gnu/linux kullanmamışlardır.Neyse bahsedilen yanlışlıklar üzerinde durmayacam.Zaten bunların cevapları neredeyse tüm bilişim ile alakadar olan sitelerde mevcut.İşin kötüsü, doğruyu  öğrenmemekte direten bu insanlar başka insanları da yanıltmaya devam ediyor.
« Son Düzenleme: 18 Eylül 2016, 15:09:31 Gönderen: uyusuk »
"İnsanlar,diğer insanların hep onların yerine işleri yapmasını bekliyorlar."

Çevrimdışı minteger

• Penguen
« Yanıtla #8 : 18 Eylül 2016, 22:18:40 »
Daha önce burda yada başka yerde okumuştum. Bir çoğumuz makinamızın bir köşesinde yada ayrı bir makinada windows bulunduruyoruz demişti oyun yüzünden. Bende öyle yapıyorum.

Sizin bilmediğiniz bir gerçek var ki ben hala windows üzerinde çalışıyorum hemde VS ile C# da. Benim kullandığım iki makinada toplam 4 işletim sistemi çalışır vaziyette. LM 17.1 (ki şuan ordan yazıyorum) LM 17.3 (SSD üzerinde ayrı) ve Win7(Oyun için ve geliştirm amaçlı. Aslında sadece oyun oynuyorum çaktırmayın). Bunlar masaüstu makinada. Birde laptop var ki orada şuan sadece win 8 var ve Visual Studio orada kurulu. Yazdığım programı bitirir bitirmez yanına xubuntu kurmayı düşünüyorum. Sistem biraz düşük. Ama win8 i silmeyide düşünmüyorum. Ama şuan LM olmasa elim ayağım kilitlenir. Doğru düzgün internete giremem. İnternete girmemeye ve yeni program kurmamaya okadar özen gösteriyorum ki. Birde orada ofis vb. program kurulu değildir mesela. Hepsini kurmak ayrı bi dert zaten. Yıllardır biriktirdiğim arşivin mahvolması ki en çokta okadar zahmet edip indirdiğim kurulum dosyalarının zarar görmesi benim çoğunlukla Linux kullanmaya zorlayan nedenlerden biri oldu. Hali hazırda kullanıyordum zaten..  Ama hiç bir zaman Linux tercih edilmez demedim. Vazgeçmedim. Burda bulduğum özgürlüğü orda hiçbir zaman bulamadım. Burda bulduğum güvenliği hiçbir zaman orda bulamadım. Burda bulduğum stabil sistemi orda asla ve asla bulamadım. ki bilgisayar la 99 da tanıştım. Bilgisayar kursuna gittim. Yanlış hatırlamıyorsam windows 98 i görmüştük. Ama biz grafikten önce DOS ortamıyla tanıştık. Hemde gerçek dos. Sistem çalışıyorken bir pencerede açılan cmd.exe dosyası değil. Sistem DOS olarak çalışıyordu. Dosya oluşturmayı silmeyi burada komutlarla öğrendik. Güzel zamanlardı. Ama hiç birini düşünerek koşulsuz bağlı kalmadım. Ben bunca maziye rağmen bunca anıya rağmen bunca ortak geçmişe ve şimdiki ilişkime rağmen Linux kullanmak yada kullanmamak üzerine bukadar ahkam kesmiyorum. Kullanmaya gerek yok demiyorum. Windows size yeter demiyorum. İnsanlar neye göre bu kararı veriyorlar kesin ve net konuşuyorlar bilmiyorum.

Çevrimdışı mabgraves

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #9 : 26 Eylül 2016, 00:26:44 »
zor ve anlamlı bir soru