Gönderen Konu: Linux Mint ve Pardus'un Gelişimi  (Okunma sayısı 3151 defa)

Çevrimdışı huseyintokgoz

• Çok Yeni Penguen
  • *
Linux Mint ve Pardus'un Gelişimi
« : 11 Mart 2017, 09:15:16 »
Arkadaşlar, milli ve yerli işletim sistemimizdir diye PARDUS sistemine merak saldım. Öncelikle flash bellek üzerinden  kullanıp denedim. Esasında güzel kararlı ve hızlı çalışmakta, ancak kurumak istediğimde bir çok sorun ile karşılaştım. Pardus forum sitesinde sorun dile getirdim. Baktım olacak gibi değil  tekrar Mint sistemine geri döndüm. Mint te hiç bir sorun yaşamadım. 10-15 dakikada kurulum yapılıp kullanmaya hemen başlıyorsunuz.  Pardus sisteminin biraz daha yol alması gerekiyor. Mint sistemi gerçekten çok güzel ve kararlı bir sistem, PARDUS sistemi de bu seviyelere gelsin o zaman PARDUS sistemine geçmeyi düşünüyorum.

Forum site yönetimi tarafından PARDUS sisteminin bugünü ve yarınına ilişkin bir bilgi paylaşılırsa ayrıca çok sevinirim.

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Ynt: Ynt: Linux Mint ve Pardus'un Gelişimi
« Yanıtla #1 : 11 Mart 2017, 13:54:54 »
Forum site yönetimi tarafından PARDUS sisteminin bugünü ve yarınına ilişkin bir bilgi paylaşılırsa ayrıca çok sevinirim.
Pardus'la ilgili taleplerinizi Pardus forumlarından iletebilirsiniz.

Çevrimdışı huseyintokgoz

• Çok Yeni Penguen
  • *
Ynt: Ynt: Linux Mint ve Pardus'un Gelişimi
« Yanıtla #2 : 11 Mart 2017, 17:11:10 »
Pardus ile ilgili bir talebim yok. Sadece avantaj ve dezavantajları ne olduğunu merak ettim. Ben zaten mint kullanıyorum

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
Ynt: Linux Mint ve Pardus'un Gelişimi
« Yanıtla #3 : 11 Mart 2017, 20:28:21 »
Burada hiç birimiz Pardus kullanmadığımız ve dağıtım ile ilgili gelişmeleri takip etmediğimiz için sağlıklı ve açıklayıcı bir yanıt vermemiz de pek mümkün değil. Ancak geçmişe bakacak olursak, milli eğitim bakanlığı başta olmakla birlikte devletim çoğu kurum ve kuruluşlarında Pardus'a geçme gibi bir proje vardı sonra ne mi oldu ? ihale sürecinden hemen önce Microsoft'un sahibi Bill Gates apar topar Türkiye'ye geldi ve çok acil bir şekilde başbakan ile görüştü sonra alınan karara bir baktık ki, Amerikan yazılımları kullanılmaya başlandı ve Pardus tamamen rafa kaldırıldı, şimdi bu şu soruyu akıllara getiriyor, ya birileri bu işten nemalanıyor ya da birileri bize bir şey dayatmaya çalışıyor. Türkiye üreten bir ülke değil, Türkiye tüketen bir ülke sınıfındadır, keşke olumlu düşünebilsem ama olmuyor.
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
« Yanıtla #4 : 12 Mart 2017, 02:59:29 »
Site yönetiminde değilim ama dayanamadım kendi düşüncelerimi belirteceğim. Özgür yazılım nasıl milli olur çok merak ediyorum. Zaten o yazılmış kodlar senin, benim, hepimizin. Gerek gönüllüler gerekse destek veren firmalar aracılığı ile gelişiyor özgür yazılım. Şimdi üstüne bir iki ekleme yapıp "Milli İşletim Sistemi" etiketi basmak ne derece doğru. Ben dağıtım geliştirimesine karşı değilim. Mesela bakın pisi linux güzel bir dağıtım ne kadar kullanmasam da gönüllü insanlar tarafından geliştiriliyor. Eğer illa "milli" denecekse (ki denmemeli) onlara densin.
Ben isimlendirmeye karşıyım. O kod derya denizinde çinlinin de, hintlinin de, rusun da, afrikalının da emeği var. Ülkemiz teknoloji açısından geri kaldığı için bir ürünün %100 ünü tasarlayamayabilir, ki karışık yapılı sistemlerde ülkenin gelişmiş olması da işe yaramıyor, ancak o kadar insanın emeğinin üzerine 1-2 görsel ve logo ekleyip "milli işletim sistemi" yaptık diye ortalığa çıkmak ne kadar komik ve üzücü bir durum. Birilerinin medyada bunu koz olarak kullanması da uzun vadede kaçınılmaz.

Üstüne eklenen,  hazır olan kodun %5 i bile değilse ona milli demek insan kandırmak olur.

Bir diğer mesele de masaüstü pazarının hakimi olan microsoft'un bunu istememesi.

düzenleme: yazı
« Son Düzenleme: 12 Mart 2017, 03:02:10 Gönderen: abdyek »

Çevrimdışı alorak

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • debianist
    • aliorhun
  • Dağıtım: Debian
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #5 : 12 Mart 2017, 20:42:25 »
Gelecekteki sürümünün alfa versiyonunu yanda bulabilirsiniz: Pardus - 2017 Alfa Sürüm

Ayrıca eleştiriler için, Pardus genel anlamda Milli değil Millileştirilmiş olarak anılmak istiyor. Bahsedildiği gibi Türkçe çeviriler ve temel özelleştirmeler yapılmaktadır. Pardus genel anlamda Kamu kurumlarında kullanılması için geliştirilmekte ve yönelimi diğer başka açık kaynak projelere önem vermekte. 
özgürlük için...