Gönderen Konu: Linux'un Windows'un gölgesinde kalması  (Okunma sayısı 2963 defa)

Çevrimdışı Naserotonin

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 18.3
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 3.6
  • Grafik Kartı: Intel, AMD
  • İşlemci: Intel
Linux'un Windows'un gölgesinde kalması
« : 06 Mayıs 2018, 19:34:31 »
Herkese iyi akşamlar. Formata aykırı bir konu açtıysam özür diliyorum. Hakkında konuşacağım husus başlıktan görüldüğü üzere, Linux'un sürekli Windows'un gölgesinde kalması, dual boot ya da canlı usb alternatifi olmasından öteye ciddi anlamda gidememesidir. Şu an eminim cihazında yalnızca herhangi bir Linux dağıtımını kullanan çok sayıda insan vardır, ancak bu insanlar da biliyorlardır ki kullandıkları sistem, cihazlarından tam verim almalarına engel. Ben ilk Linux dağıtımımı 2010'da kurdum ve görüyorum ki ciddi manada ilerleme kaydedilememiş, en azından standart ev kullanıcıları için. Ben de standart bir ev kullanıcısı olarak donanım sürücüsü eksikliğinden, kendimi sürekli Windows'ta buluyorum. Orijinal Windows 10 Pro lisansım var ancak herkes Windows lisansı alacak güce sahip, alamayanlar da zaten Microsoft'un mahsuscuktan dağıttığı kms programlarıyla lisanslıyor sistemlerini. Yani Linux'un kendini cazip kılabilmesi gerek. Sizlere sormak istediğim soru, donanımını tamamen Linux'la uyumlu çalışacak şekilde toplayan bir book mevcut mu? Google firması bunu başaracak kadar güçlü değil mi? Bir ara Chromebook çıkarıyordu, Türkiye için ne oldu o iş? Amazon'da 999 dolardan başlıyor yanılmıyorsam fiyatları. Vergisiz 4200 Türk Lirası yapıyor. Kim Macbook dururken bunu alır ki? Google'ın Pixelbook'larına alternatif var mıdır?
« Son Düzenleme: 06 Mayıs 2018, 19:36:17 Gönderen: Naserotonin »

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
Ynt: Linux'un Windows'un gölgesinde kalması
« Yanıtla #1 : 06 Mayıs 2018, 20:36:02 »
Donanım sürücülerinin eksikliği linux ile alakalı bir durum değil, donanım üreticileri ile alakalı bir durumdur. bu durumda linux da değil o donanımı üreten firmada kabahat aramalısınız. Ben şuan kullandığım laptopta tam anlamıyla hatta fazlasıyla verim alabiliyorum ve satın aldığım zamandan bu yana hiç bir donanım sıkıntısı yaşamadım.

Nedir bu cihaz derseniz, HP Elitebook 840 G4.

Bu gibi durumlarda Linux sürücü desteği veren donanımları tercih ederseniz, bir sıkıntı yaşamazsınız. 12-13 yıldır linux kullanıyorum, bir kez dahi donanım sıkıntısı yaşamadım. Nedir bu donanım donanım diye ortada dolanan insanlar anlamıyorum. Kapalı olmasa dahi, açık sürücüler ile bir şekilde destek sağlanılabiliyor miadını doldurmamış bir donanım ise. Kaldıki miadını dolduran donanımlar için windows sürücüsü bile çıkmıyor.

999 dolar bir bilgisayar için fazla bir para değil, gayet normal. o türk parasının değersizliğinden kaynaklanıyor.
« Son Düzenleme: 06 Mayıs 2018, 20:39:00 Gönderen: Danny »
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı Naserotonin

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 18.3
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 3.6
  • Grafik Kartı: Intel, AMD
  • İşlemci: Intel
« Yanıtla #2 : 06 Mayıs 2018, 21:41:41 »
Cevap için teşekkürler. Donanım sürücülerinin eksikliği elbette donanım üreticileri ile alakalı, zaten donanım önerisi istememin sebebi de bu. 999 dolar da elbette çok değil, elbette Türk Lirası değersiz ama ben bunu fahişliğinden dolayı değil aynı paraya kaliteli bir Macbook almak dururken insanların Pixelbook almasının mantıklı olmadığını düşünerek vurguladım. Kendimi iyi ifade edemedim sanırım. Pixelbook'un fiyatı da elbette Google ile alakalıdır. Neyse, cihazınıza baktım sanırım yalnızca bir grafik kartı kullanıyor. Intel Graphics 620 Kabylake. Donanımsal olarak sorun yaşamadım diyorsunuz ancak 1080p ya da 4K video oynatırken görüntüde çizilmeler meydana gelmiyor mu? Gelmiyorsa bunu nasıl sağladığınızı söyleyerek bana yardımcı olur musunuz? Çünkü bende de aynı kart var ve video oynatımı Windows'a nazaran daha kötü.
« Son Düzenleme: 06 Mayıs 2018, 21:52:51 Gönderen: Naserotonin »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 07 Mayıs 2018, 12:19:06 »
Ubuntu ile gelen Dell PC'ler mevcut. Bu PC'ler Linux Mint ile de uyumlu olacaktır.

Yırtılma sorunları ile ilgili forumda çözümler var. Bu tür başlıklarda çözüm sunamayız.

Yine forumda açık kaynak sürücüleri güncellemenin nasıl yapılacağı ile ilgili konular da var. Güncel sürücü performansa etki eden bir unsur olabilir.

Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia GT820M + Intel Haswell-ULT
  • İşlemci: Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz x 2
« Yanıtla #4 : 07 Mayıs 2018, 15:49:16 »
Ben Linux'un Windows'un gölgesinde kalmadığını, bilakis Windows'un Linux'un gölgesinde kaldığını düşünüyorum. 10-15 yıl önce piyasadaki başlıca tüketici elektroniği cihazları masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardı ve pazarın %90'ından fazlası Windows'un elindeydi. O dönemlerde bu önerme doğruydu.

Sonra akıllı telefonlar, tabletler, akıllı TV'ler, akıllı ev eşyaları, akıllı kol saatleri ve diğer giyilebilir teknolojiler, sürücüsüz de gidebilen elektrikli araçlar hayatımıza girmeye başladı. Hem sunucu bilgisayar ve süper bilgisayar pazarından hem de saydığım bu cihazların pazarından Microsoft silindi. Bu pazarlara girmeye çalıştılar ama Linux Microsoft'u ezdi geçti. Bilgisayarında Linux kullanmadığı için "ben hiç Linux kullanmıyorum" diyen insanlar aslında diğer cihazlarında Linux kullandıklarının farkında değiller.

Microsoft sadece masaüstü ve dizüstü pazarına hakimmiş gibi görünüyor ama orada da rahat değil. Son birkaç yılda Linux'un pazar payı iki katına çıktı. Linux'un yazılım, oyun ve donanım desteği arttıkça ve insanlar kendilerini Windows'a bağlayan özel bir yazılım olmadığı sürece Linux'a geçebiliyorlar. Çünkü daha üstün bir sistem.

Microsoft da artık Linux'tan açık açık kopya çekmeye ve bu özellikleri Windows 10'a dâhil etmeye başladı. Yetmedi, Linux çekirdeğine katkıda bulundu,  kendi sunucularında dahi Linux kullanır oldu. Hatta geçenlerde akıllı bir ev cihazı için kendi Linux dağıtımı olan Azure Sphere OS'u geliştirdiğini açıkladı. Şirketteki Windows departmanını da kapattı.

Microsoft'un kendisi dahi Windows'tan vazgeçiyor. Çünkü Windows şu an PC pazarına Linux, Google ve Apple tarafından hapsedildi ve orada da tehdit ediliyor. Microsoft da artık işletim sistemi satarak geçinemeyeceğini biliyor. Kendisini bir yapay zekâ şirketine dönüştürmeye ve bunun için de Linux'tan faydalanmaya çalışıyor. Çünkü Windows hantal ve geleceğin yapay zekâ dünyasına hizmet edemez. Windows gelecekte ya ölecek ya da Microsoft, Windows'un içine Linux kodlarını da gömerek sistemleri birleştirecek. Şu an ikinci seçeneği uygulamaya çalışıyormuş gibi görünüyor. Çünkü Linux'a ait bazı bileşenleri Windows'a yüklenebilir hâle getirmeye çalışıyor.

Bu yüzden ben Windows'un yenilgiye uğradığını düşünüyorum. PC pazarındaki yüksek pazar payı sizi aldatmasın. PC pazarı eski önemini kaybediyor. Elbette PC'ler her zaman var olacak ve çok faydalı olacaklar ama işi sosyal medyada takılmak, dizi izlemek vs. olan pek çok sıradan kullanıcı bu cihazlara o kadar da ihtiyaç duymuyor. Ki o pazar payı oranı da kısa zamanda değişebilir. Google, kendi Linux tabanlı işletim sistemini yaptı ve bilgisayar üreticileri ile anlaştı. Bol miktarda bilgisayar sattı. Bazı büyük bilgisayar markaları da Ubuntu'lu versiyonları piyasaya sürmeye başladılar. Bunun dışında sadece Linux'lu bilgisayarlar üreten System76 gibi küçük markalar da pazara girmeye çalışıyorlar. Steam ve Vulcan API sayesinde oyun eksikliği sorunu azaldı ve bu gidişle tamamen bitecek. İş ve tasarım amaçlı bazı programlar dışında çok büyük bir eksik kalmadı bence.

Dell'in bazı modelleri Linux'lu olsa da internetten alışveriş yapmak istemediğimden bir mağazaya gidip Windows'lu bir model almıştım. Ondaki Windows'u tamamen silip Linux kurdum. Zaten destek servisi de bana sosyal medyada "Windows'u silip Linux yüklersen garantin ölmez" demişti. Bu yüzden seçmiştim bu markayı. Bir başka nedenim de Dell'in Linux donanım desteğinin çok iyi olmasıydı. Bütün donanımlarım sorunsuz çalışıyor. Aldığım Dell Inspiron 3542 model bilgisayarımla çok memnunum. Yaklaşık üç yıldır çok hor kullanmama rağmen bana mısın demiyor. (Umarım bu sözlerim üzerine nazar değmez.)

Linux'a geçiş aşaması ve sonrasında uğraştıran bir iki nokta her nedense abartılıyor. Çünkü aynı şeyler Windows'ta çok daha fazla var. Bilgisayarınıza Linux yükledikten sonra en fazla ekran kartını yüklemeniz gerekiyor. Diğerlerini çoğunlukla Linux kendisi tanıyor. Güncellemeler o kadar çok uğraştırmıyor. En fazla ufak tefek birkaç ayar yapmak ve ufak tefek birkaç sorunu çözmek gerekiyor. Ki bunlar da Linux dağıtımlarının her yeni sürümünde biraz daha azalıyor. 11 yıl önce Linux kullanmaya başladım ve sorunların ne kadar azaldığını, işlerin ne kadar kolaylaştığını bu kadar yıldır gözlemliyorum.

Windows'ta ise durum böyle değil. Fakat insanlar bilgisayar aldıklarında Windows zaten kurulu geldiğinden bunlarla uğraşmıyorlar ve kolay sanıyorlar. Hâlbuki Windows'a format atıp yeniden kurmaya kalksalar elli tane donanım sürücüsünü tek tek kurmakla, sisteme ayar çekmekle, koca bir gün bitmeyen güncellemeler yapmakla uğraşacaklar. Her yeni güncellemede sistemin yavaşlaması, sistemin genel hantallığı, düzenli olarak bakım gerektirmesi, bitmeyen güvenlik sorunları da cabası.  Bütün bu dertlerle uğraşmak Linux'ta bir ekran kartı sürücüsü kurmaktan, akıcılık sorununu çözmek için Xed'le bir dosyayı açıp iki satır bir şeyi kopyalamaktan daha mı kolay? Bence değil. Aksini iddia eden insanlar bence tarafsız davranmıyorlar.

Bu arada akıcılık sorunları Xorg'un ya da sistemdeki başka bir şeyin yeni sürümlerinde görülmüyor. Manjaro'da aynı Cinnamon sürümü olmasına rağmen bu sorun ortadan kalkmış. Yani Linux Mint 19'da da bu sorunu büyük olasılıkla görmeyeceğiz.