Gönderen Konu: [Çözüldü] Aynı Hard Disk Linux - Windows Arasında Dosya Alış Verişi Nasıl Sağlarım  (Okunma sayısı 6806 defa)

Çevrimdışı WindowsYok

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 19
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia geforce 930 mx
  • İşlemci: İntel i5
Merhaba. Bilgisayarımın hard diskini ikiye bölüp yarısına win10 diğer yarısına Linux Mint 19 Cinnamon kurdum. İki işletim sistemi arasında dosya alış verişine ihtiyacım var. Windows da iken "Diskinternals Linux Reader" programını kullanıyorum. Bu program Linux' den win10'a dosya almamı sağlıyor fakat  Linux'a dosya göndermemi sağlamıyor. Linux işletim sistemine geçtiğim zaman win10'un kurulu olduğu alanı direk görüyor ve  win10 dan Linux'e dosya çekebiliyorum fakat Linux'den win10'a dosya yollayamıyorum. Biraz bakındığımda herkes virtualbox tarzı programlar, server ağı gibi yollarla aktarmadan bahsediyor. Benim istediğim tek olan hard diskimden ayrılmış olan Win10 ile Linux arasında dosya alış verişi sağlamak. Bu konuda yardım edebilir misiniz?
« Son Düzenleme: 12 Eylül 2018, 00:08:58 Gönderen: WindowsYok »

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
Size de merhaba,

Zaten varsayılan olarak Linux üzerinden, Windows'un kurulu olduğu disklere erişebiliyorsunuz. Ancak Windows üzerinden Linux'un kurulu olduğu diske erişme konusunda yardımı Windows forumlarından almalısınız zira yapacağınız değişiklikler veya uygulama yöntemleri Linux değil Windows işletim sistemi üzerinde olacak. Bu sebeple bizim bu konu hakkında yardımda bulunmamız doğru değil. Burada örnek paylaşılmış bir kaynağı vermekle birlikte bu konu hakkında forumdan yardım alamayacağınızı tekrar dile getirmek istiyorum.

https://www.howtogeek.com/112888/3-ways-to-access-your-linux-partitions-from-windows/
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı WindowsYok

• Yeni Penguen
  • *
Sizi anlıyorum fakat benim sormak istediğim sadece Windows - - >Linux 'e dosya alış verişi değildi. Linux kullanırken zaten Windows dosyalarına erişebiliyorum bunu ilk mesajında belirttim. Windows kısmından Linux' e dosya çekebiliyorum onda sıkıntı yok. Linux-->Windows 'a dosya yollayamıyorum ve Windows dosyalarımda değilşiklik yapamıyorum. Asıl öğrenmek istediğim kısım bu.

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
Windows'un hızlı başlatma özelliğini kapatmayı deneyebilirsiniz, hala yazma işlemi yapamıyorsanız bilgisayarı kapatıp Windows ile oturum açın, sonra yeniden başlat deyip Linux ile oturum açın dosya göndermeyi tekrar deneyin.
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı WindowsYok

• Yeni Penguen
  • *
1) win10 oturum açarak hızlı başlatma özelliğini kapattım ve "bilgisayarı kapat" komutu ile kapattım.
2) win10 yeniden açtım ve tam açılmasını bekledikten sonra tekrar "bilgisayarı kapat" komutu ile kapattım.
3) Linux Mint'i açarak win10'un kısmına ufak bir dosya yüklemek istediğimde yine izin vermiyor.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Windows kurulu disk bölümünü açılışta otomatik bağlanacak şekilde mi ayarladınız? Eğer öyleyse aşağıdaki komutun çıktısına bakalım.

Kod: [Seç]
cat /etc/fstab
İlgili bölümde düzenleme yapmak için; dosya yöneticisini, yönetici haklarıyla açmayı deneyebilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
2) win10 yeniden açtım ve tam açılmasını bekledikten sonra tekrar "bilgisayarı kapat" komutu ile kapattım.

Windows'da iken bilgisayarı kapat değil, yeniden başlat diyerek Linux'a geçin, [member=8]Butterfly[/member] 'nin dediği gibi yönetici haklarıyla açmayı da deneyebilirsiniz.

Çevrimdışı WindowsYok

• Yeni Penguen
  • *
Windows kurulu disk bölümünü açılışta otomatik bağlanacak şekilde mi ayarladınız? Eğer öyleyse aşağıdaki komutun çıktısına bakalım.

cat /etc/fstab
İlgili bölümde düzenleme yapmak için; dosya yöneticisini, yönetici haklarıyla açmayı deneyebilirsiniz.
Linux ilk açıldığında windows kurulu disk otomatik bağlanmıyor. Benim tıklayıp bağlanmam ile açılıyor.

Mesajlar Birleştirildi.
Alıntı
Windows'da iken bilgisayarı kapat değil, yeniden başlat diyerek Linux'a geçin, [member=8]Butterfly[/member] 'nin dediği gibi yönetici haklarıyla açmayı da deneyebilirsiniz.
Windows hızlı başlatı kapattıktan sonra bilgisayarı kapatıp yeniden açarak linux'e geçmek işlemi tamamlamış olmaz mı? Çünkü hızlı başlatı kapatma sebebimiz windows açık değilken dosyalarını denetimi altında tutmasını engellemek değil mi?

Mesajlar Birleştirildi.
ilgili windows dosyasını yönetici hakları ile açtığım zaman aşağıdaki hatayı alıyorum.

« Son Düzenleme: 11 Eylül 2018, 13:29:50 Gönderen: WindowsYok »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Dediğim gibi, ntfs-3g dosya sistemini okuma yazama olarak bağlar. Salt okunur bağlanması bir sorun sebebiyle olabilir.

Aşağıdaki komutların çıktılarına bakalım.

cat /etc/fstab
dpkg -l | grep ntfs

Ayrıca ilgili disk bölümünü ayırıp, aşağıdaki komutla dosya sistemini taratmayı deneyebilirsiniz.

sudo ntfsfix /dev/sdxy
Yukarıdaki komutta sdxy yerine disk bölümünü yazacaksınız.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı WindowsYok

• Yeni Penguen
  • *
"cat /etc/fstab" Çıktısı
limit@limit-X556UR:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/sda3 during installation
UUID=3507fa4c-73c8-4332-8408-3474835cf515 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
/swapfile                                 none            swap    sw              0       0
limit@limit-X556UR:~$

"dpkg -l | grep ntfs" Çıktısı
limit@limit-X556UR:~$ dpkg -l | grep ntfs
ii  libntfs-3g88                               1:2017.3.23-2                       amd64        read/write NTFS driver for FUSE (runtime library)
ii  ntfs-3g                                    1:2017.3.23-2                       amd64        read/write NTFS driver for FUSE

"sudo ntfsfix /dev/sda2" Çıktısı
limit@limit-X556UR:~$ sudo ntfsfix /dev/sda2
[sudo] password for limit:
Mounting volume... Windows is hibernated, refused to mount.
FAILED
Attempting to correct errors...
Processing $MFT and $MFTMirr...
Reading $MFT... OK
Reading $MFTMirr... OK
Comparing $MFTMirr to $MFT... OK
Processing of $MFT and $MFTMirr completed successfully.
Setting required flags on partition... OK
Going to empty the journal ($LogFile)... OK
Windows is hibernated, refused to mount.
Remount failed: Operation not permitted

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
ntfsfix komutundan sonra diski yazma hakkı ile bağlayabiliyor musunuz?

Çevrimdışı WindowsYok

• Yeni Penguen
  • *
Alıntı
ntfsfix komutundan sonra diski yazma hakkı ile bağlayabiliyor musunuz?
yazma hakkı vermedi sadece okuma hakkım var.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Disklerin bağlanması ile ilgili herhangi bir işlem yapmış mıydınız? Diğer konudaki sorun da bununla ilgili olabilir.

Bağlı olan NTFS disk bölümünü ayırıp yeniden bağlamayı dener misiniz?

Çevrimdışı WindowsYok

• Yeni Penguen
  • *
Linux kurduktan sonra disklerin bağlantısı için hiçbir işlem yapmadım olduğu gibi kullandım. windows diskini ayırıp tekrar denedim yine aynı.
Diğer konudan kastınız wd my passport konusu mu?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Alıntı
Diğer konudan kastınız wd my passport konusu mu?

Evet, bu sorun da sonradan ortaya çıkmıştı sanırım.

NTFS disk bölümü bağlı olduğu halde aşağıdaki komutların çıktısına bakalım.

grep 'ro,' /etc/mtab
grep '^/dev/' /etc/mtab

Windows hızlı başlat pasifleştikten sonra, Windows'u yeniden başlatıp kapatarak sistemin tam olarak kapandığından emin olmalısınız.
« Son Düzenleme: 11 Eylül 2018, 17:50:28 Gönderen: Butterfly »