Gönderen Konu: [Çözüldü] Bilgisayar Açılışında Logodan Sonra Ekran Kararması Masaüstü'ne Ulaşılmıyor  (Okunma sayısı 23238 defa)

Çevrimdışı A_hazar

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint 19.3
  • Masaüstü Ortamı: Cinamannon
  • Grafik Kartı: Radeon Vega 8 Ve Nvidia Geforce Gtx 1650
  • İşlemci: Amd Ryzen 5 3550H
Arkadaşlar benim bilgisayarda iki tane ekran kartı var nvidia ve intelin bundan dolayı ekran kararıyon forumlardaki konuları denedim 4.evre güncellemesi ve 4.4.x çekirdeğin en son sürümünü kurun demişler ama yine olmadı. Bumblee kurmaya çalıştım onuda yapamadım şuan masaüstüne bilgisayar açılışında grub'dan quit splash sonuna nomodeset koyup masa üstüne ulaşabiliyorum ama böyle bilgisayarın açılması uzun sürüyor ve her bilgisayar açılışında nomodeset yazısını girmek zorunda kalıyorum. Birde Sistem dilinin tamamı türkçe olmadı yarı türkçe yarı ingilizce. Bu sorunları çözmemde bana yardım edebilirmisiniz şimdiden herkese çok teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: 16 Mayıs 2017, 11:11:01 Gönderen: A_hazar »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Öncelikle aynı başlıkta birden fazla soru ve sorun hakkında konuşmadığımızı hatırlatalım, konu başlığı haricindeki sorun için forumda konu bulunmakta. Bumblebee kurulum konusunda ise nasıl kaldırılabileceği ile ilgili bir bölüm mevcut. Konuda anlatıldığı biçimde Bumblebee'yi kaldırıp yeniden kurmayı deneyebilirsiniz.

Ayrıca konuları uygun bölümlere açmaya özen gösteriniz, bölümlerin açıklamalarında hangi konuların açılabileceği ile ilgili bilgi mevcut. Konu uygun bir bölüme taşınmıştır.

[warning]Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler[/warning]
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı A_hazar

• Yeni Penguen
  • *
Hocam o konulara baktım ve denedim ben bumblee'yi kuramadım forumda anlatıldığı şekilde gidiyorum ama böyle bir paket yoktur uyarısı alıyorum. Forumda diğer başlıklara da baktım ama bi ilerleme kaydedemedim o yüzden yeni bir konu açtım. Konuyu yanlış yere açtığımdan dolayı özür dilerim bundan sonra daha dikkatli olacağım.

Mesajlar Birleştirildi.
Hocam bumblebee kurdum ama daha önceden kapalı kaynak nvidia ekran kartı  kurdum  https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=6258.0#post_kurulum burada kaldır diyo ama ben kaldır kodlarını görmedim konu sonunda diyo ama orda sadece bumblebee kaldır var o yüzden yapmadım şimdi ekran hiç açılmıyor bu sorunu nasıl düzeltebilirim
« Son Düzenleme: 09 Mayıs 2017, 12:10:32 Gönderen: A_hazar »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Konunun başındaki bağlantılada "Bumblebee Kaldırma" şeklinde bağlantı var, bu bağlantıya tıklarsanız kaldırma ile ilgili komutlara ulaşabilirsiniz.

Sisteminizi Grub menüsündeki gelişmiş seçenekler altında bulunan kurtarma kipi (recovery mode) ile açarsanız masaüstüne ulaşabilirsiniz.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı A_hazar

• Yeni Penguen
  • *
Hocam dediğiniz yerden ulaşamadım  uç birime bende yeniden format attım linux minti en baştan kurdum bumblebee sorunsuz bir şekilde kuruldu ve reset attım açıldıktan sonra yine siyah ekranda kaldı

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Sistemi kurtarma kipi ile başlatıp, aşağıdaki bağlantıdaki komutların çıktılarını paylaşınız.

[warning]Ekran Kartı ile İlgili Sorularda Verilmesi Gereken Çıktılar[/warning]

[warning]Bumblebee Sorunlar Hakkında[/warning]

Çevrimdışı A_hazar

• Yeni Penguen
  • *
Masaüstüne ulaşamıyorum hocam kurtarma kipindede siyah ekranda kalıyo

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Şu şekilde yapmayı deneyin;

Önce sistemi kurtarma kipinde açın
Sonra fsck seçeneğini seçin (bu seçeneği sadece disk yazma hakkı ile bağlansın diye seçiyoruz, başka bir amacı yok.)
Ardından kurtarma kipi seçeneklerinden  root seçeneğini seçip aşağıdaki komutla Bumblebee ve Nvidia ile ilgili paketleri kaldırmayı deneyin.

Kod: [Seç]
sudo apt-get purge nvidia* bumblebee*
Yukarıdaki komutdaki * işaretlerine dikkat ediniz.

Çevrimdışı A_hazar

• Yeni Penguen
  • *
Hocam dediğiniz  kodla bumblebee ve nvidia kaldırdım masaüstü ortamına ulaştım.

inxi -SGxÇıktısı:
System:    Host: HaZaR Kernel: 4.4.0-53-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: KDE Plasma 5.8.5 (Qt 5.6.1)
           Distro: Linux Mint 18.1 Serena
Graphics:  Card-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller
           bus-ID: 00:02.0
           Card-2: NVIDIA GF108 [GeForce GT 420] bus-ID: 01:00.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: fbdev (unloaded: vesa) FAILED: nouveau
           Resolution: 640x480@73.00hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.8, 256 bits)
           GLX Version: 3.0 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: Yes

glxinfo | grep renderÇıktısı:
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.8, 256 bits)
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil,
    GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_OES_element_index_uint, GL_OES_fbo_render_mipmap,

lspci | egrep 'VGA|3D|Display'Çıktısı:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF108 [GeForce GT 420] (rev a1)

xrandrÇıktısı:
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
Screen 0: minimum 640 x 480, current 640 x 480, maximum 640 x 480
default connected primary 640x480+0+0 0mm x 0mm
   640x480       73.00*

cat /etc/X11/xorg.confÇıktısı:
cat: /etc/X11/xorg.conf: Böyle bir dosya ya da dizin yok

dpkg -l | egrep 'nvidia|bumblebee|primus|prime|virtualgl|fglrx'Çıktısı:
ii  primus-libs:amd64                               20150328-3~xenialppa2                      amd64        Shared libraries for primus
ii  primus-libs:i386                                20150328-3~xenialppa2                      i386         Shared libraries for primus
ii  primus-libs-ia32:i386                           20150328-3~xenialppa2                      i386         Shared libraries for primus (32-bit)
ii  virtualgl                                       2.4.1-1~xenialppa1                         amd64        Toolkit for displaying OpenGL applications to thin clients
ii  virtualgl-libs:amd64                            2.4.1-1~xenialppa1                         amd64        Library files for virtualgl

Hocam Bumblebee kaldırdığımız için kodlar çalışmıyor dizin veya uygulama yok uyarısı veriyor

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Bu aygıt için bumblebee kurmamalısınız, bu optimus desteği olan aygıt değil. Bunun yerine sürücü yöneticisini açıp önerilen sürücüyü kurmayı deneyiniz.

Çevrimdışı A_hazar

• Yeni Penguen
  • *
Onuda yaptım ekran yine siyah ekranda kalıyor girebilmem içinde grub kısmında nomodeset yazmam gerekiyo onu yazınca ekran kartı sorunsuz çalışıyor. Ayrıca hocam bumblebee kurduğum için o önerilen ekran kartı seçeneği yoktur bunu nasıl halledebilirim

Mesajlar Birleştirildi.
Hocam burdan
sudo xed /etc/default/grub grub dosyasını açıp nomodeset'i quit splash yanına kaydettim. Artık her açılışta nomodeset yazmama gerek kalmadı ama buseferde bigisayar çok geç açılıyor neden böyle oluyor
« Son Düzenleme: 09 Mayıs 2017, 17:36:36 Gönderen: A_hazar »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Aşağıdaki komutların çıktılarına bakalım.

dpkg -l | egrep 'nvidia|bumblebee|primus|prime|virtualgl'
cat /proc/cmdline

Çevrimdışı A_hazar

• Yeni Penguen
  • *
dpkg -l | egrep 'nvidia|bumblebee|primus|prime|virtualgl'Çıktısı:
ii  nvidia-375                                      375.39-0ubuntu0.16.04.1                    amd64        NVIDIA binary driver - version 375.39
ii  nvidia-opencl-icd-375                           375.39-0ubuntu0.16.04.1                    amd64        NVIDIA OpenCL ICD
ii  nvidia-prime                                    0.8.2linuxmint1                            amd64        Tools to enable NVIDIA's Prime
ii  nvidia-prime-applet                             1.0.6                                      all          An applet for NVIDIA Prime
ii  nvidia-settings                                 361.42-0ubuntu1                            amd64        Tool for configuring the NVIDIA graphics driver

cat /proc/cmdlineÇıktısı:
BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4.0-53-generic root=UUID=ddedcb5c-3399-4f96-afdb-a190ef0b1f73 ro nosplash nomodeset

Hocam grub dosyasına girip quit splash yazısını siliip yerine nosplash nomodeset olarak kaydettim bilgisiyar esikisine göre baya düzeldi ama yine biraz yavaş açılıyor.
« Son Düzenleme: 10 Mayıs 2017, 17:55:05 Gönderen: A_hazar »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Nomodeset değişkeni sistemi sürücü etkin olmadan başlatır, bu sebeple özel bir neden yoksa önerilmez.

Aşağıdaki komutlarla Nvidia ile ilgili paketleri kaldırıp,

sudo apt-get remove --purge --autoremove nvidia-375 nvidia-settings
sudo rm -f /etc/X11/xorg.conf
sistemi yeniden başlatın ve başlatın ve aşağıdaki komutların çıktısını paylaşın.

inxi -Gx
glxinfo | grep render
Ayrıca /etc/default/grub dosyasınıdaki nomodeset değişkenini silip, "sudo update-grub" komutu ile grup yapılandırma dosyasını da güncelleyiniz.

Çevrimdışı A_hazar

• Yeni Penguen
  • *
Hocam Verdiğiniz kodları kulanıp nvidia ekran kartının bütün dosyalarını kaldırdım ama yine aynı sorunla karşılaştım.
-İlk reset atıp bilgisayarı açtıktan sonra mint logosundan sonra giriş paneli gerdi ordan oturum şifremi açıp giriş yapa tıkladım ama giremedim siyah ekran çıkıyo beni geri giriş paneline atıyodu giremedim masaüstü ortamına ve bidaha reset attım.
-ikinci reset atmamda bilgisayar açılırken mint logosundan sonra siyah ekran geldi ve siyah ekranda takıldı üçüncü reseti atıp yine normal şekilde minte girdim.
-Üçüncü reset atıktan sonra bilgisayar açılırken mint logosunda takıldı. Ne giriş paneline girebildim nede siyah ekran geldi mint logosu olduğu yerde kaldı.

Hocam normal şekilde giremeyince bende grub ekranında e'ye basıp quit splash sonuna yine nomodeset'i ekleyip öyle masaüstüne o şekilde ulayşabildim.

inxi -GxÇıktısı:
Graphics:  Card-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller
           bus-ID: 00:02.0
           Card-2: NVIDIA GF108 [GeForce GT 420] bus-ID: 01:00.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: vesa (unloaded: fbdev) FAILED: nouveau
           Resolution: 1024x768@61.00hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.8, 256 bits)
           GLX Version: 3.0 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: Yes

glxinfo | grep renderÇıktısı:
direct rendering: Yes
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.8, 256 bits)
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil,
    GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_OES_element_index_uint, GL_OES_fbo_render_mipmap,

Bide hocam sürücü yöneticisinden baktığıma göre xserver-xorg-video-nouveau(Açık Kaynak) paketi işaretli yani bu paketi kullanıyor

« Son Düzenleme: 10 Mayıs 2017, 20:36:01 Gönderen: A_hazar »